И двамата шампиони в маратона на София са хванати с допинг, обяви Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU). И украинката Виктория Хапилина, и мароканецът Юсеф Сбаи са дали положителни резултати за еритропоетин (EPO).

Преди по-малко от две седмици Сбаи спечели и в маратона във Варна.

Справката на AIU показва, че положителният резултат на Хапилина е от 13 ноември, а на мароканеца - от 16 ноември.

Организаторите на маратона в София обявяват, че се гордеят с политиката си за нулева толерантност към допинга. "Според изискванията на титлата "Бронзов етикет" осигуряваме международен допинг контрол и вземането на поне шест проби от призьорите във всяко издание на състезанието. Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства", се казва в становището им.

С победите си Сбаи беше обявен и за носител на премията от 15 000 лева, връчваща се в подкрепяната от министерството на спорта верига маратони "Бягането като начин на живот" (София, Варна и Стара Загора). Организаторите добавят, че ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics), преди да пренаредят класирането и наградите.

Пред "Дневник" те съобщиха, че паричната награда все още не е връчена на Сбаи и че тя следва да отиде за кенийката Жабет Наом, която при декласиране на Хапилина ще стане победител в София, а във Варна беше втора.

Главният организатор на веригата Анатоли Илиев смята, че едва ли бонусът от 15 000 лева е причината бегачи да ползват допинг. "Сумата не е толкова голяма, за да рискуват наказание от две до четири години", посочи той пред "Дневник".

Тази година в София бяха отчетени силни резултати. Хапилина постигна рекорд за маратона с 2.27.59 ч, а Сбаи спечели с 2.13.03 ч.

Дневник