Бедствие, унижение, провал, безсилие... Тези думи бяха сред най-често използваните от германските издания след историческата загуба на националния отбор по футбол с 0:6 от Испания.

Поражението е най-голямото за бундестима от 1931 г., като то ясно пресъздава посоката, в която е поел тимът на Йоахим Льов. Селекционерът очаквано обра голяма част от критиките, които включват призиви за оставка.

"Билд" задава въпрос към Германския футболен съюз (DFB) дали Льов все още е правилният човек за националния отбор, а според "Ди велт" с представянето си тимът е "засрамил себе си до мозъка на костите". От друга страна, "Дойче веле" определи загубата като "поредното опустошително дъно за Льов".

"Повече няма да проработи. Първо световното първенство, сега историческата загуба в Испания, но очевидно DFB се придържа към Йоги Льов. По-голямата част от феновете копнеят за ново начало", пише "Ди цайт".

Но Льов ли е проблемът на германския отбор и как се стигна до историческото падение?

Залезът на Льов

През лятото на 2017 г. бъдещето на бундестима изглеждаше светло. Младежите до 21 г. спечелиха европейското първенство, а паралелно с това отбор, съставен предимно от млади футболисти, триумфира в Купата на конфедерациите.

Тези успехи на идващото "златно поколение" трябваше да положат нова ера в развитието на действащия тогава световен шампион. Вместо това, последва разочарование и започна пропадането, като блясъкът си отиваше с всеки изминал ден.

През 2018 г. отборът получи звучен шамар с отпадането си в групите на световното. Льов се превърна в първия треньор на Германия, който не успява да класира тима до елиминациите на мондиал. Впоследствие лутането продължи и националният отбор изпадна от първа дивизия от Лигата на нациите, но запази мястото си след промяна в броя на участниците.

През това време Льов се опитваше да смени поколението и някои играчи, които формираха основния гръбнак при спечелването на световната титла, станаха ненужни. Матс Хумелс, Жером Боатенг и Томас Мюлер бяха зачеркнати от националния отбор, макар да продължават да играят на високо ниво.

За 14 години начело на Германия Льов повика 112 дебютанти. Той отказва да промени методите си на работа на фона на големия натиск, като след разгрома от Испания селекционерът заяви, че вярва във футболистите си и тимът е на прав път.

"Като треньор се опитвам да развивам отбора и процесът върви през годините. Младите играчи заслужават да са в състава. Давайки им доверието ни, то ще се отплати някой ден. Убеден съм в това", каза Льов наскоро в интервю.

Във вторник германците не отправиха нито един точен удар към вратата на съперника. Бундестимът играеше без въображение в атака, като си личеше липсата на увереност и лидери в състава. Логично последваха критиките от бивши футболисти, които дълго време са били част от националния отбор, който често е синоним на борбеност и раздаване на терена.

"Не бива да изхвърляш всичко за една нощ, но трябва да задаваш въпроси. Трябва да промениш нещо. Не може да се представяш по този начин като германски национален отбор. Има определени ценности, които германският национален отбор трябва да представлява. И не видях нищо от това днес ", каза бившият капитан на бундестима Бастиан Швайнщайгер пред ARD.

Какво следва за Германия

След мача с Испания директорът на DFB Оливер Бирход беше категоричен, че футболният съюз разчита на Льов и той продължава да води отбора поне до европейското догодина.

Една от забележителните черти в германския манталитет е да си взима поуки. Подобно беше положението на отбора в началото на века и след някои провали на големи първенства бундестимът съумя да върне на голямата сцена след мащабна реформа.

Срамната вечер в Севиля наподобява загубата на "Байерн" (Мюнхен) с 1:5 от "Айнтрахт" (Франкфурт), като мнозина определят поражението като повратна точка за успешния сезон на баварците. Тогава германският шампион замени Нико Ковач с някогашния помощник на Льов - Ханзи Флик.

Според легендата на Германия Лотар Матеус най-логичното име, което изплува на хоризонта да застане начело на бундестима, е Юрген Клоп.

Дневник