НАСА заяви, че ще бъде "много трудно да кацне с астронавти на Луната до края на 2024 г.". Оценката от офиса на генералния инспектор на агенцията е в доклад от 12 ноември и се отнася за най-големите предизвикателства на НАСА.

Първата част на доклада се занимава специфично с мисията на американската космическа агенция до Луната.

Първоначално НАСА имаше за цел 2028 г. за връщането на астронавтите на Луната, но през март 2019 г. Белият дом накара агенцията да ускори плановете. В отговор НАСА разработи програмата Artemis, която има за цел да изпрати двама астронавти (мъж и жена) на Луната до 2024 година.

Докладът посочва превишаване на разходите и проблеми в планирането на критични технологии като гигантската ракета Space Launch System и капсулата на екипажа Orion. Той също така посочва, че НАСА ще получи далеч по-малко от половината от парите, които е поискала, за да започне разработването на кацането на Луната.

Докато програмите SLS, Orion и наземните системи (Earth Ground Systems EGS) напредват, всяка от тях е претърпяла значително увеличение на разходите и забавяне на графика. По-конкретно програмата SLS надвишава бюджета с поне 33 процента в края на 2019 г. , което може да достигне 43 процента или повече, ако Artemis I претърпи допълнителни закъснения. До края на 2020 г. НАСА ще е похарчилa над 17 млрд. долара за SLS - включително почти 6 млрд. долара, които не са проследени или отчетени като част от основния проект.

Освен това всеки от основните договори за изграждане на SLS за Artemis I е имал технически проблеми, проблеми с производителността и промени в изискванията, които са довели до 2 млрд. долара общо увеличение на разходите и поне 2 години забавяне на графика.

Orion също имаше значителни проблеми с разходите и графика. Програмата Orion изключва 17.5 млрд долара от разходите си от първоначалния бюджет от 2006 г. до 2030 г., което значително ограничава информацията как програмата харчи парите си. След като разходите и графикът бяха определени през 2015 г., програмата е превишила бюджета с над 900 млн. долара през 2019 г., като се очаква числото да нарасне до най-малко 1.4 млрд. долара до 2023 г.

Агенцията поиска допълнителни 1.6 млрд. щатски долара за бюджета си за фискалната година 2020 като първоначално финансиране, за да помогне за спазването на новия график на програмата. За развитие на първоначалните структури за мисия до Луната НАСА поиска над 7 млрд. долара за Artemis през 2021; за да реализира своите лунни амбиции по ускорения график, агенцията е изчислила, че ще струва приблизително 28 млрд. долара между 2021 г. и 2025 г.

Агенцията поиска над 3 млрд. долара за 2021 г. за ускоряване на развитието на системата за кацане (Human Landigng System). Бюджетът на Камарата на представителите осигури по-малко от половината от тази сума за всички проучвателни и изследователски дейности и остава несигурно колко ще бъде одобрен от Конгреса.

Докладът посочва и забавяне в проектите за лунната орбитална станция Gateway. Агенцията смята, че няма шанс тя да бъде изградена и готова за употреба за първото кацане през 2024 г.

"В най-лошият случай постигането на каквато и да е дата, близка до тази амбициозна цел - и достигането на Марс през 30-те - ще изисква силно, последователно, устойчиво ръководство от президента, Конгреса и НАСА, както и стабилно и навременно финансиране", констатира агенцията.

Демократическата партия на новоизбрания президент Джо Байдън заяви, че ще "подкрепи работата на НАСА за връщане на американците на Луната и излизане отвъд Марс", но не се е ангажирала с 2024 година.

Според доклада: "НАСА трябва да определи истинските дългосрочни разходи за своите програми, да определи реалистични графици, да дефинира системни изисквания и планиране на мисията, да формира или да затвърди международни партньорства и да използва търговски космически възможности. През последното десетилетие бе установено, че НАСА непрекъснато се бори да се справи с всеки от тези важни проблеми и ускореният график на мисията Artemis вероятно ще задълбочи тези предизвикателства."

Дневник