Няма човек, който поне веднъж през живота си да не изпита дискомфорт при уриниране вследствие инфекция на пикочните пътища. Важно е да не неглижираме тези свои оплаквания и да запазим посещение при специалист, тъй като някои от проблемите ни могат да се окажат много опасни и дори фатални. Защо не трябва да чувстваме неудобство при такъв тип прегледи, кои са най-често срещаните урологични проблеми и какви мерки можем да предприемем, за да се предпазим от инфекции през студените месеци, можете да прочете в специалното интервю на ас. доц. д-р Халил Ибрахим Чам, уролог в болница „Чорлу Ватан“, Турция. Той е завършил  медицинския факултет Джерахпаша на Истанбулския университет. Зад гърба си има много опит в различни болници, а успоредно с това преподава и в университета Румели, Истанбул.

Здравейте, доктор Чам! Каква беше мотивацията Ви да станете уролог?

По време на обучението ми по медицина имах възможността да се докосна до всички клонове на специалността. Участвах в диагностицирането и лечението на реални пациенти и присъствах на урологични операции. Няма да крия – хареса ми, когато видях работата на уролог в операционната. А това, което ми хареса още повече – опериращ уролог, който е в крак с развитието на технологиите и ги прилага на практика. Останах удивен от лапароскопичните операции. Не съм се колебал, че това ще бъде моята специализация.

Споделете ни нещо за урологията, което не е известно на повечето хора, а е съществена част от професията?

Често срещано грешно разбиране е, че при възпаление на пикочните пътища, жените би следвало да посетят акушер-гинеколог. Това е и първосигналната реакция на много хора. Истината обаче е, че те трябва да се посъветват с уролог, тъй като темата за пикочните пътища попада в тази област.

Увеличават ли се уринарните инфекции през зимния период или със застудяване на времето? Кои са най-честите възпалителни заболявания през зимата и как можем да се предпазим от тях?

Да, определено наблюдаваме ръст при възпаленията през зимата. Една от причините за този ръст може да бъде консумацията на по-малко вода поради студеното време. Когато приемаме по-малко течности и тялото ни се охлади заради по-ниските температури, вените се „свиват“ и кръвоподаването се насочва към центъра на тялото. Дори да звучи необичайно, това от своя страна ни кара да уринираме по-често, което води и до по-честото използване на обществени тоалетни. Тук се разкрива и една от другите причини, поради които наблюдаваме ръст в инфекциите на пикочните пътища. Много е важно при използването на такива помещения, да спазваме стриктни мерки за лична хигиена, тъй като те са много благодатна среда за развитието на микроби. Това, което може да направите, за да се предпазите от инфекции, особено при жените, е да пиете повече вода и винаги да носите със себе си почистващи средства за лична хигиена. Ако искате да подсилите имунната си система и да се защитите от възпаление на пикочните пътища, може да започнете да консумирате редовно сушени червени боровинки. Този плод има доказано благоприятно действие върху пикочната система и е леснодостъпно решение. Разбира се, в аптеките има много фармацевтични продукти, които са на базата на червената боровинка, но естествените методи винаги са нашият първи избор.

Кои са най-често срещаните проблеми на Вашите пациенти?

Най-честите оплаквания на нашите пациенти са свързани на първо място с инфекции на пикочните пътища и наличието на камъни и пясък. Често срещан проблем при жените е уринарната инконтиненция, а много от по-възрастните ни пациенти търсят нашата експертиза заради проблеми с простатата. За съжаление все по-често ни се налага да консултираме и лекуваме пациенти с рак на бъбреците, простатата или пикочния мехур, както и с други проблеми водещи до безплодие. Много от мъжете, които ползват услугите на болница „Чорлу Ватан“ страдат от болестта варикоцеле, която е и основната причина за мъжки стерилитет.

Какви операции Ви се налага да правите най-често?

Голяма част от извършваните интервенции са ендоскопски операции за отстраняване на камъни в пикочните пътища, както и за лекуване на варикоцеле и други заболявания причиняващи безплодие при мъжете. Това са и най-честите операции, които правим, след тези за рак на бъбреците, простатата или пикочния мехур.

Кои тенденции в съвременната урология предлагате в болница „Чорлу Ватан“, Турция?

Както вече споменах, една от причините да избера урология беше, че повечето от хирургичните интервенции са „затворени“. Това означава, че те се извършват ендоскопски посредством специални оптични системи. В болница „Чорлу Ватан“, Турция, всички горепосочени операции се извършват редовно и сигурно с помощта на модерна апаратура. Винаги се стараем да предложим на своите пациенти най-модерните начини за отстраняване на техните проблеми и ще продължим да го правим и в бъдеще.

Какви са притесненията на мъжете относно посещението при специалист? Може ли отлагането на преглед да бъде фатално?

Както сексуалните, така и проблемите с уринирането будят чувство на смущение и срам при мъжете, което пък им пречи да се обърнат към специалист. Разбира се, този дискомфорт не е нужен. Важно е да отбележим, че не само други здравословни оплаквания не търпят отлагане на лекарски преглед и намеса. Пациентите трябва да са наясно, че урологичните проблеми също могат да бъдат много опасни и дори да имат фатален изход. Винаги казваме, че ранната диагностика спасява живота. И това не е случайно. Пациентите могат да се колебаят да посетят лекар заради естеството на прегледа. Вярно е, има случаи, при които консултацията не е спешна, но ако човекът се срамува да дойде на лекар и има недиагностицирано или вече диагностицирано злокачествено заболяване, това може да доведе до забавяне на лечението и съответните усложнения. В такива ситуации може да се стигне дори до загуба на човешки живот. Именно заради това ранната диагностика и лечение са от решаващо значение и спасяват животи.

Какво бихте посъветвали българските пациенти?

Искам да кажа на нашите пациенти, живеещи в България, че могат да ни се доверят и да постъпят в болница „Чорлу Ватан“ със спокойствие и увереност, че ще получат най-доброто лечение на своите заболявания. Ние следим отблизо иновациите в областта на общата медицина и в здравеопазването като цяло, и имаме както инфраструктурата, така и уменията, за да ги прилагаме. Освен това разполагаме с възможности да се консултираме и да обменяме опит с колеги на световно ниво, които работят в Европа и Америка и подхождаме към всяка ситуация с грижа и разбиране. Бъдете сигурни, че ние от болница „Чорлу Ватан“, Турция, лекуваме пациентите си по най-добрия възможен начин, в крак с развиващата се технология.

Ако искате да се консултирате с д-р Чам, можете да го направите тук.

 

Комуникационна служба на болница „Чорлу Ватан“

*Статията не е  част от редакционното съдържание на ШУМ.БГ