Правителството на Великобритания обяви, че ще отпусне 300 милиона паунда за подпомагането на спорта. "Зимният спасителен пакет" ще обхване 11 спорта, които са сред най-застрашените от кризата, породена от коронавируса.

Голяма част от финансирането ще бъде под формата на заеми, съобщава "Скай спортс". От общите средства 241 милиона паунда ще бъдат разпределени към федерациите и клубовете, като първият транш се очаква в близките седмици.

Извън програмата за държавно финансиране са професионалният футбол и крикетът. Няколко пъти властите уточниха, че очакват от футбола да се самоиздържа.

"Великобритания е спортна сила и това правителство ще направи всичко възможно, за да помогне на нашите ценни спортове и клубове да се справят през кризата от коронавируса", каза секретарят на Департамента за цифрови технологии, култура, медии и спорт Оливър Доудън.

Ръгбито ще получи най-голям дял от финансирането, като за него са предвидени 135 милиона паунда. Конните надбягвания ще бъдат подкрепени с 40 милиона паунда, а за аматьорския футбол от Националната лига са предвидени 10 милиона.

Средства ще получат още моторните спортове, тенисът, нетболът, баскетболът, хокеят на лед, бадминтонът и надбягванията с кучета.

Дневник