Гърция се нуждае от твърда блокировка, подобна на наложената в китайската провинция Ухан – откъдето тръгна пандемията на коронавируса – ако се надява да спре широкото разпространение на вируса. Това заяви един от правителствените съветници по обществено здраве, цитиран от в. „Катимерини“.

„Ситуацията е много тревожна. Очаквахме намаление миналата седмица, но инфекциите продължават“, каза професорът по микробиология в Атинския университет Алкивиадис Ватопулос, който е член на комитета, съветващ гръцкото правителство за справянето с пандемията, след като гръцките здравни власти съобщиха за 3227 случая вчера и за 3 209 ден преди това.

„Една от характеристиките на епидемията, датираща от август, е, че тя е разпространена в Гърция. Мисля, че трябва да станем по-строги. Затварянето трябва да стане по-строго, както в Китай“, каза Ватопулос, аргументирайки, че настоящите ограничения – които включват полицейски час от 21:00 до 05:00 и система за разрешаване, ограничаваща общественото движение – са недостатъчни, за да съдържат вирусът.

„В Ухан хората имаха право да напускат къщата си веднъж седмично, за да пазаруват в супермаркета. Това е, което трябва да направим в Гърция: да затворим бизнеса и да работим така, сякаш всеки ден е неделя. Затварянето в стил Ухан за две седмици може да облекчи ситуацията и да спре разпространението на вируса “, каза експертът.

„Ако продължим да сме такива, каквито сме, ще оплакваме жертвите, за чиято смърт не е имало причина, в смисъл, че няма да могат да получат болнично лечение“, предупреди Ватопулос, като посочи опасенията относно способността на системата на общественото здравеопазване да се справи с нарастващи приемания в болници. /БГНЕС