Барак Обама предизвика истински фурор с мемоарите си, като в първите 24 часа бяха продадени близо 890 000 копия в САЩ и Канада - рекорд за издателската къща Penguin Random. Очаква се книгата да се превърне в най-продаваният президентски мемоар в историята.

Разбира се, из страниците й се срещат някои пикантни истории. Обама нарича Владимир Путин "квартален шеф", описва бившия френски президент Никола Саркози като пълен с "раздута реторика". Бившият президент разказва много за своите пътувания и срещите си със световните лидери. Но освен Саркози и Путин, кои лидери оставят у него лошо, и кои добро впечатление?

Дейвид Камерън

Според Обама премиерът на Великобритания, който е на поста от 2010 до 2016 г., е "урбанистичен и уверен" и има "увереността на човек, който никога не е бил удрян силно от живота".

Бившият президент признава, че изпитвал топли чувства към Камерън като човек, но не крие, че презира политиката му спрямо икономиката. "Харесвах го, дори и когато си удряхме главите", пише Обама, а след няколко реда обяснява: "Камерън внимателно следеше православието на свободния пазар, обещавайки на избирателите, че неговата платформа за намаляване на дефицита и съкращенията на държавните услуги - заедно с регулаторната реформа и разширената търговия - ще започнат нова ера на британската конкурентоспособност. Вместо това, предсказуемо, британската икономика изпадна в дълбока рецесия."

Владимир Путин

Обама споделя, че руският лидер му напомня за политическите барони, с които се сблъсквал по време на ранната си кариера в Чикаго. Той пише, че Путин се държи като "квартален шеф, с разликата, че има ядрени оръжия и вето на Съвета за сигурност на ООН".

"Всъщност Путин ми напомни за онези мъже, които някога са управлявали машините в Чикаго или Таммани Хол - политическа организация в Ню Йорк - корави, интелигентни, улични герои, които са знаели какво правят, и които никога не са се движили извън тесните си кръгове. Те са разглеждали покровителството, подкупите, изтласкванията, измамите и случайното насилие като легитимни инструменти на търговията", пише още Барак Обама в мемоарите си.

Никола Саркози

Бившият френски президент е имал "всички емоционални изблици и преувеличена реторика", като "фигура от картина на Тулуза-Лотрек", споделя бившият лидер на САЩ.

"Разговорите със Саркози бяха едновременно забавни и раздразнителни, ръцете му вечно се движеха, гърдите му бяха изпъчени, като на петел, личният му преводач ... винаги до него, за да отразява трескаво всеки негов жест и интонация, докато разговорът преминава от ласкателство към истинско прозрение и изразявайки едва прикрит интерес.Той трябваше да бъде в центъра на действието и да поеме отговорност за каквото си струва да бъдеш отговорен", разказва Обама.

Ангела Меркел

Обама описва германският канцлер като "стабилен, честен, интелектуално строг и инстинктивно добър" политик. Той разкрива, че Меркел първоначално е бил скептична към него поради неговата висока риторика и умения в произнасянето на речи: "Не се обидих, смятайки, че като за германски лидер отвращението към евентуална демагогия вероятно е здравословно нещо."

Реджеп Таип Ердоган

Бившият лидер на САЩ пише, че турският му колега изглеждал "сърдечен и като цяло отзивчив към молбите ми".

"Но винаги, когато го слушах да говори, високата му фигура леко приведена, гласът му силен като стакато, който се издига с още една октава в отговор на различни оплаквания или обвинения. Имах силното впечатление, че неговият ангажимент към демокрацията и върховенството на закона може да бъде изпълнен само, ако това означава да е запазил собствената си власт", разкрива Обама.

Манмохан Сингх

Бившият индийски премиер е описан като "мъдър, внимателен и честен" и "главен архитект на икономическата трансформация в Индия". Според Обама Сингх е "саморазправящ се технократ, който печели доверието на хората не чрез задоволяване на страстите им, а реално постигане на по-висок жизнен стандарт и поддържане на добре спечелена репутация, че не е корумпиран", отбелязва бившият президент на САЩ.

Вацлав Клаус

Обама е почитател на Вацлав Хавел - първият президент на Чешката република след "Нежната революция", но намира наследникът му Вацлав Клаус за обезпокоителен. Той пише, че се страхува, че евроскептичният президент е сигнализирал за възход на десния популизъм в цяла Европа и е въплътил "как икономическата криза от 2008-2009 година предизвиква възход в национализма, антиимигрантските настроения и скептицизма относно европейската интеграция". Обама добавя: "Обнадеждаващият прилив на демократизация, либерализация и интеграция, който обхвана света след края на Студената война, започва да отстъпва."

Днес.бг