Предвид очакваното понижение на температурите и превалявания от сняг в някои части на страната днес, от агенция "Пътна инфраструктура съветват шофьорите да тръгват на път , а в Предбалкана и високите полета метеорологичната прогноза е за преваляване на слаб сняг. Очакват се слаби валежи от сняг в Западна България. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

От АПИ напомнят, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника. От пътната агенция съобщават, че Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост по усойните места.

В съобщението от вчера се посочва, че в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават.

На път през зимата

Преди потегляне на път през зимата от Съюза на българските автомобилисти съветват да бъдат проверени светлините, чистачките, нивото на течността за измиване на стъклата, която трябва да е зимна, налягането в гумите и състоянието на акумулатора. Универсално правило е винаги да има запас от гориво в резервоара.

Добре е в колата да има стъргалка за лед, кабели за подаване на ток, лопатка, фенерче и допълнителни батерии, вода, свещи, запалка, ръкавици, топли дрехи и одеяло.

От 15 ноември до 1 март леките автомобили задължително трябва да са със зимни гуми с дълбочина на грайфера поне 1.6 мм, или с други, но с протектор от поне 4 мм.

Тръгването на път с неподготвен автомобил освен, че е опасно, носи риск и от глоба. В зависимост от неизправността на автомобила глобата достига 500 лева, като може да се постанови и спиране на превозното средство от движение. При констатирана на пътя незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна е до 200 лева и при опасна до 500 лева.

"Ако имаме нарушаване на целостта на гумата под някаква форма, тази неизправност може да попадне в групата на значителната и опасна техническа неизправност. Законодателят предвижда и спиране от движение на превозни средства, при които е установен такъв вид неизправност", казват от МВР.

Дневник