Белгийските региони Брюксел и Валония затвориха своите представителства във Варшава в знак на протест срещу това, което те наричат заплахи на полското правителство срещу съдебната система и независимостта на медиите и заради дискриминацията на хомосексуалистите, предаде "Ройтерс".

Представителствата на двата белгийски региона в сфери като културата, спорта, туризма и научния обмен имаха персонал от 7 души и ще бъдат затворени за неопределено време, се казва в тяхна декларация.

"Вече няколко години авторитарните крайности на сегашното правителство подкопават върховенството на закона", посочиха в общо изявление премиерите на Валония - Елио Ди Рупо, и на Валония-Брюксел - Пиер-Ив Жеоле.

"Атаките срещу независимостта на съдебната система и разделението на властите застрашават демокрацията и европейската интеграция. Ние не можем да приемем това", подчертават двамата.

Полша и Унгария са в процес на разследване в ЕС за подкопаване на върховенството на закона и са застрашени да загубят достъп до еврофондове в размер на десетки милиарди евро, отбелязва "Ройтерс".

Двете страни наложиха вето върху бюджета на ЕС, възлизащ на 1.8 трилиона евро, и върху фонда за възстановяване от рецесията, причинена от ковид-пандемията, защото тези средства са обвързани със спазване на върховенството на закона./БТА

Дневник