"Д-р Доган винаги е казвал, че най-ценното качество на един политик е знанието. Ние имаме късмета и щастието да бъдем обучавани лично от Ахмед Доган".

С тези думи евродепутатът Илхан Кичюк завърши изказването си днес на първата онлайн конференция на младежката организация на ДПС, на която след осем години на поста той ще отстъпи лидерското място на единствения кандидат за негов наследник - 33-годишния му заместник Сезгин Мехмед.

Заради пандемията от коронавирус и ограниченията за събиране на повече от 30 души на едно място младежката организация на партията провежда първата в историята си онлайн конференция. Тя е тест за цялата партия, тъй като на 12 декември по същия модел се очаква да бъде преизбран и партийният лидер Мустафа Карадайъ.

ДПС се отпита да отложи партийните събития в пандемията, като поиска парламентът да спре изискванията политическите формации да провеждат регулярно конгреси, но другите партии отказаха. Така ДПС ще трябва да избере ново ръководство до 24 април догодина, за да избегне риска да бъде закрита заради непровеждането на конгрес повече от 5 години.

"Управлението на България е провалено. Нужни са младежи"

Младежката конференция на ДПС започна малко след 11 часа, като в социалната мрежа "Фейсбук" стартира видео как близо двадесет млади партийци начело с председателя Илхан Кичюк стоят прави с маски в партийната централа на столичния булевард "Александър Стамболийски" и слушат първо българския, а после европейския химн.

Водещите обявиха, че в конференцията на младежката организация на ДПС, която със своите над 23 хил. членове е най-голямата партийна структура на младежи в Европа, участват 350 души. Като гости бяха съобщени лидерът Мустафа Карадайъ, депутатите от партийното ръководство Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов, Нигяр Джефер, кметът на Кърджали Хасан Азис и др. Камерите обаче не ги показаха и не се разбра дали те са на място или участват онлайн.

В откритата за медиите част, която продължи малко повече от 40 минути, от ДПС се изказа единствено Илхан Кичюк. В закритата част според партийци се очаква реч и на Мустафа Карадайъ. Не бе обявено изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В речта си, която според данните бе слушана на живо от 273 души, евродепутатът и дългогодишен лидер на младежката организация спомена нейните инициативи и успехи и обяви инициативата "Другото поколение", която призовава за активно участие на младите хора в гражданското общество, а след това и в управлението.

"Днешното управление е провалено", каза Илхан Кичюк, след което заяви, че проблемите в България трябва да се решават от млади хора. Той се обяви за дигитализация и зелена икономика. Според него свят на дигитализация не може да има аналогово управление.

Етническият модел на Доган - добър и за Западните Балкани

Преди да благодари на Ахмед Доган за уроците, Илхан Кичюк спомена и инициирания от него уникален етнически модел в България. Според евродепутата той може да помогне и за развитието на Западните Балкани.

В конференцията от Северна Македония се включи Димитър Ванчов от Либерално-демократската младина, който специално благодари на Илхан Кичюк за съвместната работа и обеща подкрепа за ДПС за предстоящите парламентарни избори в България. Той каза, че двете партии ще работят за по-добро утре.

Приветствие отправиха и евродепутатът от групата на либералите Свения Хаан и Мартин Куте от фондация "Фридрих Науман".

В момента продължава закритата част на конференцията, в която младежите трябва да изберат новия си лидер онлайн. Единствен кандидат е сегашният заместник на Кичюк - 33-годишният Сезгин Мехмед. Той има магистърска степен по "Политически мениджмънт и публични политики" от Нов български университет и е завършил Българското училище за политика "Димитър Паница".

Дневник