Броят на случаите на коронавирус в Източна Европа надхвърли 5 милиона, показва статистиката на "Ройтерс", цитирана от БТА.

Регионът, който обхваща Беларус, България, Чехия, Унгария, Полша, Молдова, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, е с най-големия брой регистрирани случаи на заразени в Европа.

През последната седмица Източна Европа е отчитала средно по над 82 хил. нови случая и по над 1500 починали на денонощие.

Русия, Полша и Украйна са сред 20-те страни в света с най-много случаи.

В резултат на рязко увеличаване на заразените в последно време в Русия техният общ брой премина прага от 2 милиона от началото на пандемията и по този показател тя е на пето място в света след САЩ, Индия, Бразилия и Франция. Руските власти не искат да налагат пълни затваряния из страната, както правеха по-рано през годината, и предпочитат целенасочени регионални мерки.

Досега Европа е отчела над 15 млн. случая на инфектирани с вируса, което я прави региона с най-много случаи. Тя е регистрирала и над 346 хил. смъртни случая, втория по големина брой в разбивката по региони след този на Латинска Америка, показват данните на "Ройтерс".

Търговските центрове в Полша ще отворят отново врати от другата събота, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Мярката ще подпомогне сектора на търговията на дребно преди Коледните празници, предаде "Ройтерс" . "Има обаче едно условие, дисциплината на всеки магазин, мол, магазин за мебели. Ако ли не, тези магазини ще бъдат затворени", допълни на пресконференция. "Тези решения могат да спасят стотици хиляди работни места и именно затова ги вземаме."

Моравецки заяви, че училищата ще останат затворени до Коледа. Той призова поляците да прекарат у дома празничния период само с най-близките си роднини и да не пътуват.

Ресторантите, кината, театрите, фитнесите остават затворени до 27 декември, каза премиерът, цитиран от полската агенция ПАП. Това решение е било взето по съвет на епидемиолозите въпреки призивите на представителите на тези сектори те да бъдат отворени. Макар че от няколко дни се наблюдава относително стабилизиране на броя на заразените, ситуацията продължава да е много сериозна, вирусът не спира кървавата си жътва, подчерта Моравецки.

На 7 ноември след рязко увеличаване на случаите на Ковид-19 правителството затвори местата за развлечение и някои магазини, но оттогава броят на новите заразени намаля. Общият брой на заразените в Полша към момента е 843 хил., починалите са 13 200, а оздравелите 407 хил.

Русия регистрира рекордните 24 822 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, включително 7168 в столицата Москва. С това общият брой на инфектираните от началото на пандемията в национален план става 2 064 748, предаде "Ройтерс".

Властите съобщават и за 467 смъртни случая през последното денонощие, свързани с коронавируса, с което общият им брой от началото на пандемията става 35 778.

Иранските власти от днес затягат противоепидемичните мерки в цялата страна. Иран е най-тежко засегнатата от пандемията близкоизточна страна и се бори с трета вълна на заразата.

Най-строги ще бъдат мерките в столицата Техеран и още около 160 високорискови града, които са в червената зона, съобщиха държавните медии. Там ще има спиране на работата в отраслите и услугите, които не са от жизненоважно значение. В "червените" градове няма да имат право да влизат и излизат автомобили. Мерките ще бъдат в сила поне две седмици.

Украйна регистрира рекордните 14 580 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, съобщи здравният министър Максим Степанов. По този начин беше надминат вчерашният антирекорд от 14 575 новозаразени, предаде "Ройтерс". Общо установените случаи на коронавирус в Украйна от началото на пандемията са 612 665, а починалите са 10 813, добави той.

Чешкото министерство на здравеопазването съобщи, че общият брой на починалите от началото на пандемията от усложнения, предизвикани от коронавируса, е 7021. Вчера той беше 6874 души. Починалите през ноември чехи с диагноза Ковид-19 са около 3500, предаде ТАСС.

За последното денонощие в Чехия са установени 5809 нови случая на заразяване, което е с 662 по-малко в сравнение с вчера. Общият брой на заразените от началото на пандемията сред 10,7-милионното население на Чехия е 487 563. От тях оздравели са 389 873.

Епидемичната обастановка остава сложна на цялата територия на Чехия, въпреки наблюдаваното през последната седмица и половина намаление в денонощния прираст на заразените.

Континентален Китай съобщи за 16 нови случая на коронавирус за вчера, при 17 ден по-рано. В седем от новите случаи заразата се е предала на китайска територия, а останали девет са внесени, предаде "Ройтерс", като се позова на здравните власти.

В ежедневния си бюлетин Националната здравна комисия уточни, че пет от местно заразените са в град Тянцзин, а двама - в Шанхай. В Тянцзин, който се намира близо до столицата Пекин, днес започва тридневна масова програма за тестове да коронавирус, която ще обхване близо 3 милиона от жителите.

Градските власти съобщиха вчера, че една община в Тянцзин са въведени ограничителни мерки, а около 1900 души са поставени под карантина, посочи англоезичният в. "Чайна дейли".

След откриването на случаите в Шанхай вчера в местна болница са направени тестове на 4015 души.

Дневник