Петима са задържани в столичното Пето РУ за вандалски действия по време на протеста в София в събота вечерта, съобщи МВР. Трима от тях са непълнолетни. Образувано е досъдебно производство. Предстои доклад на материалите в прокуратурата.

В същото полицейско управление е отведена и една жена, за установяване на самоличността й.

По време на започналия малко след 17 ч. протест пред предишната сграда на Народното събрание е имало опит за нахлуване в нея и изпочупен офис на управляващата партия ГЕБР, съобщи Би Ти Ви. Мирно протестиращите се разграничиха от вандалските прояви и обявиха, че те са дело на провокатори. До ескалация на напрежението се стигна, след като протестиращите се опитаха да достигнат стълбите на сградата, за да поставят венец, символ на единството. Кордонът ги спря. В отговор към униформените полетяха бомбички, съобщава телевизията.

След кратко шествие пред Министерския съвет и Министерството на отбраната, напрежението ескалира отново. Няколко души от протеста изсипаха кофи с боклук пред офис на ГЕРБ на бул. "Дондуков". След минути полетяха и камъни.

Определените за провокатори са изгонени от останалата част от протестиращи. Шествието приключи без напрежение на обичайното си място - Орлов мост.

Дневник