Китай се готви да стартира своята мисия за връщане на скални проби от Луната Chang'e-5. Във вторник 57-метровата ракета Long March 5 беше издигната на стартовата площадка на космодрума в Уенчанг, в южнокитайската провинция Хайнан.

Това ще бъде петият полет на Long March 5. Според Китайската национална космическа администрация (CNSA) стартът вероятно ще се случи по-късно през ноември - Китай обикновено не дава предварителна информация за своите мисии. Първоначално Chang'e-5 беше планирана за 2017 г., но провалът на втория полет на Long March 5 забави графика, тъй като ракетният двигател трябваше да бъде преработен.

Chang'e-5 трябва да излети на 24 ноември, според описанието на мисията на НАСА.

Chang'e-5 е сложна мисия. Два от модулите на Chang'e 5 ще останат в лунна орбита. Другите два - колектор за проби и превозно средство за излизане в орбита - ще кацнат в района на Монс Румкер на огромния Oceanus Procellarum ("Океан на бурите"), обширна вулканична равнина, която е била изследвана от редица други лунни мисии, включително "Аполо 12" на НАСА през 1969 г.

Ако всичко върви по план, колекторът за проби на Chang'e 5 ще използва роботизирана ръка и бормашина, за да събере около 2 кг проби, включително материал, който ще се добива от до 2 метра под земята. Пробите ще бъдат издигнати в лунна орбита, където ще се скачат с един от орбиталните модули, който след това ще бъде интегриран в другия, който ще извърши транспорта до Земята, според описанието на НАСА. Пробите от Луната трябва да кацнат в Китай в средата на декември.


Човечеството не е връщало никакъв материал от Луната, откакто роботизираната мисия "Луна 24" на Съветския съюз го е направи през 1976 г. (Проби от комети и астероиди са били връщани на Земята и още космически скален материал ще бъде доставен в близко бъдеще от японските мисии Hayabusa2 и OSIRIS-REx на НАСА.)
Последователността на различните етапи на Chang'e 5 напомнят на мисия с екипаж и това може да бъде тест за софтуер и системи, които Китай ще използва за бъдещи кацания на хора.


Chang'e 5 е шестата мисия в китайската програма Chang'e за роботизирано изследване на Луната, която взима името си от богинята на Луната в китайската митология.

 

Орбиталните апарати Chang'e 1 и Chang'e 2 бяха изстреляни през 2007 г. и 2010 г., и Chang'e 3 направи първото китайско меко кацане на сателита през декември 2013 г., транспортирайки роувър на близката страна на Луната.

Мисията Chang'e 5T1, която стартира през октомври 2014 г., изпрати прототипна капсула за връщане на осемдневно пътуване около Луната, за да помогне за подготовката за предстоящата мисия Chang'e 5.

Chang'e 4 извърши първото по рода си меко кацане на далечната страна на Луната, като достави изследователски роувър до този до голяма степен неизследван регион през януари 2019 г. Този апарат все още продължава работа, докато Chang'e 3 спря след 31 месеца.

,Дневник