Най-дълбокият плувен басейн в света отвори врати през уикенда в полския град Мишченов, близо до Варшава.

Deepspot е по-скоро специално съоръжение с дълбочина 45.4 метра и пълно с 8000 кубически метра вода - 27 пъти повече от обема на стандартен 25-метров басейн.

Така Deepspot задмина водолазния басейн Y-40 в италианския град Монтегрото Терме, който според "Книгата за рекордите на Гинес" бе най-дълбок с максималната си дълбочина от 42 м, предаде "Ройтерс".

Основната част на басейна е дълбока 20 м, а от дъното започва поне още толкова - място за спускане, обхванато от голяма бетонна тръба. Посетителите, които предпочитат да останат сухи, могат да използват подводен тунел за наблюдение, разположен вътре в басейна.

Басейнът е подходящ за гмуркачи от всички нива на умение, според уебсайта на Deepspot.

Мястото разполага с репродукции на подводни пещери и руини на маите, както и малко корабокрушение в реален размер, което може да бъде проучвано.


За разлика от обикновените басейни комплексът Deepspot може да приема клиенти по време на пандемията от COVID-19, тъй като се счита за център за обучение на водолази.

"Тук няма красиви риби или коралови рифове, така че не е заместител на морето, но наистина е добро място за обучение", каза Пржемислав Каппзак, 39-годишен скуба инструктор. "Това е като детска градина за гмуркачи!"

Плувният басейн също ще се използва от пожарните служби и армията.

Строителството продължи две години и струва 40 милиона злоти (8.9 млн. евро). Използвани са около 5000 кубически метра бетон.
 

Въпреки огромния си размер, Deepspot скоро ще загуби короната си, тъй като нов плувен басейн с дълбочина 50 м, наречен Abyss (Бездната), ще отвори врати в Колчестър, Великобритания, през 2021 г.

Дневник