Всички лекари, чиито заплати са под 5 хил. лв., ще получават 600 лв. месечни добавки по време на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса. Допълнителните пари за медицинските сестри и други специалисти в направление "Здравни грижи" са 360 лв. на месец, а за санитарите - 120 лв.

Добавките ще се изплащат от 1 януари, предвижда бюджетът на здравната каса за 2021 г., който парламентът окончателно одобри днес. За целта в него са заложени 237 млн. лв.

Досега по 1000 лв. на месец получаваха само медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Парламентът прие и санкции за лечебни заведения, които не изпълнят заповедите за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти, каквито могат да налагат здравните власти. При първо нарушение се предвижда глоба от 3 до 10 хил. лв., а при повторно - прекратяване на договора с Националната здравноосигурителна каса за срок от три месеца.

За 2021 г. здравната каса ще разполага с 5.3 млрд. лв., от които над 5 млрд. за здравноосигурителни плащания. За болнична помощ са предвидени 2.6 млрд. лв., а за лекарствени продукти - 1.3 млрд. лв.

Нито едно предложение на БСП и ДПС не бе прието. Според социалистите заради коронавируса здравната каса ще остане без резерв.

Дневник