Губернаторът на Токио Юрико Койке изрази надежда, че олимпийските игри ще се проведат спрямо първоначалния план с присъствието на зрители.

"Най-добрият сценарий би бил, когато всички спортисти от всички страни дойдат тук на сигурно и спокойно място, а олимпийските игри могат, както и в предишни години, да се проведат пред пълни трибуни", каза Койке, цитирана от "Ройтерс".

Председателят на организационния комитет Тоширо Муто уточни, че до пролетта ще бъде изготвен план за допускане на чуждестранни зрители. Очаква се спортисти, треньори и длъжностни лица да бъдат освободени от карантина при пристигането си в Япония, като Муто предположи, че това ще се случи и с феновете.

Наскоро бяха проведени тестове с високотехнологични устройства на препълнения стадион в Йокохама. По време на тридневния експеримент съоръжението, чийто капацитет е 32 402 места, беше оборудвано с датчици за мерене на температурата и камери за проследяване на движението.

Преди това организаторите получиха повод за положителни мисли след провеждането на международно гимнастическо състезание в града, което беше определено за успешно.

Дневник