Звездите на световния футбол Кристиано Роналдо и Лионел Меси традиционно попаднаха сред номинираните за наградата на ФИФА за най-добър играч през годината. Двамата обаче не са фаворити за отличието The Best, което се очаква да отиде при Роберт Левандовски.

С головете си нападателят на "Байерн" (Мюнхен) имаше ключова роля за требъла на баварците през миналия сезон. Левандовски вече спечели приза на УЕФА за най-добър футболист на Европа.

Останалите номинирани са Тиаго Алкантара, Кевин де Бройне, Садио Мане, Мохамед Салах, Килиан Мбапе, Неймар. Единствените защитници, които ще се борят за наградата The Best, са Серхио Рамос и Върджил ван Дайк.

В гласуването участват треньорите и капитаните на националните отбори, представители на медиите и феновете. Всяка група е с тежест 25% от вота, като наградата ще бъде обявена на 17 декември.

Традиционно ФИФА награждава най-добрите футболисти по постове и заедно с ФИФПро избира идеалния отбор. За най-добър треньор са номинирани Ханс-Дитер Флик, Юрген Клоп, Марсело Биелса, Зинедин Зидан и Хулен Лопетеги.

Преди година Меси печели приза за пръв път, след като от 2016 г. "Франс футбол" и ФИФА прекратиха партньорството си за "Златната топка" и организацията започна да връчва отделно своята награда The Best. През 2016 и 2017 г. Роналдо получи отличието, а за 2018 г. Лука Модрич.

Тази година от "Франс футбол" обявиха, че за пръв път в историята "Златната топка" няма да бъде връчена.

Дневник