В песимистична оценка на напредъка в търговските преговори за след Брекзит, шефът на ЕС Урсула фон дер Лайен предупреди, че всяка сделка не трябва да подкопава единния пазар на ЕС, предаде АФП.

“Ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение, готови сме да бъдем креативни”, каза тя пред Европейския парламент, предупреждавайки, че Великобритания трябва да се съгласи с правилата за справедлива търговия.

“Но ние не сме готови да поставим под въпрос целостта на единния пазар, основната гаранция за европейския просперитет и богатство,” каза председателят на Европейската комисия.

Тя повтори предупреждението на Брюксел, че Великобритания няма да се възползва от предимствата на членството в ЕС, когато вече е извън съюза: „Ще има ясна разлика между това да бъдеш пълноправен член на Съюза и да си просто ценен партньор“.

Фон дер Лайен призна разочарованието на членовете на ЕП от това, че времето им изтича, за да могат да обсъждат и ратифицират всякакви търговски сделки, преди Великобритания да стане „външен играч“ на единния пазар от 1 януари.

Но тя предупреди, че тактиката на британския премиер Борис Джонсън е показала необходимостта от съгласуване на ясни правила.

„Искаме да знаем какви средства за защита са на разположение, в случай че едната страна се отклони в бъдеще, защото доверието е добро, но правото е по-добро“, каза тя.

“Най-важното е, че в светлината на скорошния опит, силната система на управление е от съществено значение, за да се гарантира, че договореното всъщност е договорено.”

Лондон се съпротивлява на подписването на визията на ЕС за „равнопоставеност“ след Брекзит, с търговски санкции, ако някоя от страните се разминава с договорените стандарти.

Джонсън също така внесе проект на закон за управление на вътрешния пазар на Обединеното кралство, който според неговото правителство би нарушил обещанията, дадени в договора за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Това подкопа доверието на Брюксел и досега преговорите вече пресрочиха няколко неофициални срокове, оставяйки само минимална времева възможност за споразумение преди края на годината.

Ако сделка не може да бъде подписана и ратифицирана до 31 декември, трансграничната търговия ще се сблъска с митническа бариера и бизнесът от двете страни – но според експертите особено този във Великобритания – ще пострада.

Фон дер Лайен отдаде дължимото на главния преговарящ Мишел Барние, който в четвъртък трябва да излезе от изолацията, наложена му, след като член на екипа му се разболя от коронавирус.

След това той трябва да се върне в Лондон, за да поднови преговорите лице в лице с британския си противник Дейвид Фрост. Разговорите продължават чрез видео връзка.

Основните области на разногласия остават риболовните права, равнопоставеността и правомощията на цялостния механизъм за управление на евентуалното споразумение.

Тук Фон дер Лайен отново заяви дългогодишната позиция на ЕС – но с по-строги от обичайните термини – отразяваща нарастващата загриженост сред нейната парламентарна аудитория, че времето е изтекло.

“Никой не поставя под въпрос суверенитета на Обединеното кралство в собствените му води. Но ние искаме предвидимост и гаранции за риболовците, които плават в тези води от десетилетия, ако не и векове”, каза тя.

“Уважаеми членове на парламента, както казах, следващите дни ще бъдат решаващи. Европейският съюз е добре подготвен за сценарий без сделка. Но разбира се предпочитаме да имаме споразумение.”/БГНЕС