Легендата на аржентинския и световен футбол Диего Армандо Марадона е починал на 60-годишна възраст, съобщават медиите в родината му. Адвокатът му Матиас Морла потвърди, като уточни, че причината е сърдечен удар.

Преди дни Марадона беше изписан от болница след направена операция заради тромб в мозъка.

Марадона е определян като един от най-великите футболисти, като десетилетия се водят спорове сред запалянковците кой е по-добър - той или бразилецът Пеле. ФИФА раздели между двамата наградата за най-добър играч на 20-и век.

През 1986 г. Марадона стана световен шампион с Аржентина. Тогава образът му се митологизира в съзнанието на сънародниците му както заради успеха, така и заради "Божията ръка". На 22 юни Марадона вкара двата гола за победата с 2:1 срещу Англия в четвъртфиналите на турнира. Единият от тях предизвиква огромни вълнения, тъй като е вкаран с ръка. По-късно аржентинецът заявява, че е отбелязал "малко с глава и малко от Божията ръка".

Кариерата на Марадона започва в "Архентинос хуниорс", където за пет години има 116 гола в 167 мача. След това преминава в "Бока хуниорс", откъдето е привлечен в "Барселона". Кариерата му продължава в "Наполи", където Марадона се превръща в легенда.

След края на кариерата си той беше и треньор, макар и без да постига значими успехи. През 2008 г. след повече от десетилетие извън професията Марадона изненадващо стана селекционер на Аржентина, като работи на поста две години.

Извън терена аржентинецът също привличаше вниманието. Според мнозина поведението му и проблемите с алкохола и наркотиците са хвърлили сянка върху величието му.

"Аржентинската футболна федерация чрез президента си Клаудио Тапия, изразява най-дълбоката си болка заради смъртта на нашата легенда Диего Армандо Марадона. Винаги ще си в нашите сърца", написаха от аржентинската федерация във "Фейсбук".

Дневник