Седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън остава най-скъпоплатеният пилот в шампионата със заплата от 47 милиона евро. Това показват данните на BusinessbookGP за сезон 2020.

Британецът от години е пилотът с най-висока заплата във Формула 1, като има клауза в договорите си заплащането му да се увеличава след всяка световна титла.

Хамилтън спечели седма титла и се изравни с Михаел Шумахер като най-успешния пилот в историята. Състезателят на "Мерцедес" държи първото място по победи и стартове от полпозишън.

С втората най-висока заплата е Себастиан Фетел, като пилотът на "Ферари" взима 35 милиона евро. Четирикратният световен шампион записва най-слабия си сезон във Формула 1, като след 14 кръга има едва 33 точки и едно качване на подиума.

Трети е Даниел Рикардо, който във втората си година с "Рено" получава заплата от 20 млн.

Следват Макс Верстапен ("Ред бул") с 16 милиона евро, а Валтери Ботас ("Мерцедес") и Шарл Льоклер ("Ферари") по 9 милиона евро. Ветеранът Кими Райконен получава 6 милиона евро заплата, към която има бонус за спечелени точки.

Редица от пилотите имат клаузи в договорите си за увеличаване на техните заплати. Такъв е случаят с Пиер Гасли от "Алфа таури", който след победата си на "Монца" ще има по-високо възнаграждение през 2021 г.

Дневник