Близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус в България личните лекари ще започнат да дават направления - включително и електронни - за изследвания с PCR тестове за коронавирус. Това сочи каченият анекс към договор на сайта на Българския лекарски съюз (БЛС) със Здравната каса. По правило, за да влезе решението в сила, трябва да бъде публикувано в Държавен вестник, което се очаква да е в петък.

Възможността за електронни направления за изследвания за коронавирус по PCR метода беше заявена да е факт още от началото на ноември, но се забави заради неразбирателства между лекари и Здравна каса, и заради техническата подготовка. На пресконференция в сряда представители на БЛС казаха, че преговорите се протакат и дори се чу искане за оставката на управителя ѝ проф. Петко Салчев.

Направления за PCR тестове

Докато България е в извънредна епидемична обстановка, каквато засега е заявена да бъде до края на януари, личните лекари могат да издават (и електронни) направления за PCR тестове за коронавирус. За тази цел пациентите им трябва да имат поне два от следните симптоми:

- температура
- кашлица
- отпадналост
- загуба на вкус и/или обоняние
- болки в мускулите
- болки в гърлото
- задух
- кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%

Изрично е посочено, че личните лекари не дават направления на пациенти без симптоми, както и на такива, които са насочени за настаняване в болница или пък вече са хоспитализирани. В лечебните заведения обаче също изследват с PCR тестове за коронавирус.

За да е електронно направлението за PCR тест, личният лекар трябва да изпрати заявка към Националната здравна информационна система. Тя би трябвало да генерира код, който личният лекар дава на пациента си. Той пък отива с кода до избрана от него лаборатория. Възможностите за избор засега са 82, а списъкът се обновява.

Досега, за да не се изследват за собствена сметка, хората трябваше да отидат до личния си лекар, той да им даде направление за специалист, който пък да им даде направление за изследване и с него пациентът да отиде в лаборатория.

Колко плаща Касата

В публикувания анекс към договора между лекарския съюз и Касата няма нов текст, свързан със заплащаната цена на PCR тест за коронавирус. Това означава, че ще продължи да важи старата цена от 60 лв.

Тъй като става въпрос за изследване, на пациента не би трябвало да се иска доплащане, въпреки че цената на PCR тест в лаборатория е около 100 лв. Здравната каса по принцип плаща за редица други изследвания (извън за коронавируса), които, ако се правят без човек да има направление за това, струват различно по определена от лабораторията цена.

"Първо ни беше даден един проект, че цената от 60 лв. пада на 25 лв. - без никаква съгласуваност и даване на информация. Когато ние реагирахме и уведомихме медиите, те се обидиха и казаха, че е станала техническа грешка", заяви Стоян Борисов, главен секретар на БЛС в контекста на цената на PCR теста, плащана от държавата в болниците и проблемите на лекарския съюз в общуването с Касата. Той анонсира и, че скоро управителният съвет на лекарския съюз ще обсъди, дали да иска оставката на управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Антигенните тестове и изолацията

Напоследък здравните власти акцентират върху използването на антигенните тестове за коронавирус. Най-голямото им предимство е, че резултатите им излизат за около 20 минути. С тях хората могат да се изследват в т. нар. COVID зони в някои диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники - бел. авт.) и във фургони пред някои болници.

Тестът трябва да е безплатен за човек, който има симптоми, но проверка на "Дневник" преди седмица показа, че в някои ДКЦ това не беше така. Ако човек няма симптоми, но иска да се провери, защото е контактен на COVID заразен, трябва да си плати.

"Пациентите в най-честия случай търсят помощ между втория и петия ден. На първия ден са малко. След петия ден са също по-голямата част", заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той уточни, че посочените от него данни са събирани едва от три дни и затова са междинни. И все пак той твърди, че са индикатор, че антигенните за коронавирус трябва да се използват широко.

Резултатите от тези изследвания се считат за достоверни, но все пак не толкова колкото са PCR изследванията за коронавируса, определяни като "златен стандарт". Затова по думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с положителен резултат от антигенен тест личният лекар може да издаде болничен. Но пък не е основание за поставяне на човека в задължителна изолация. Така властта разчита на съвестта на отделните хора да не излизат от дома си за 14 дни и да уведомят контактните си, че не трябва да излизат 10 дни., а, ако проявят симптоми, да се изследват.

Дневник