И тази вечер протестиращи, осветиха с лампиони пространството пред Съдебната палата в София в знак на протест и се обявиха за “правосъдие без каскет”.

Адвокат Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки” посочи, че исканията им остават непроменени от самото начало на протестите. „Ние настояваме за задълбочена и действителна реформа в правосъдието, която трябва да започне с предсрочното отстраняване или подаване на оставка от страна на главния прокурор Иван Стоименов Гешев. Това е, така да се каже, първото и най-важно условие”, каза адвокатът.

„Нашите искания в годините са подкрепяни от всички специалисти в областта на правосъдието, те се виждат по един или по друг начин ясно изразени в докладите, които получаваме по мониторинговия механизъм. А сега, съвсем актуално, последното становище на Венецианската комисия потвърждава в основата си и това, което ние казваме. Обсъжда се безконтролността на главния прокурор, обсъждат се всички онези дефицити и пропуски в българската съдебна система, които в годините инициатива „Правосъдие за всеки” е сочила”, каза още той.

Емил Георгиев отбеляза, че пред Съдебната палата има фенери, има лампи, които те са използвали няколкократно в техни събития. „С тях искаме да изразим от една страна силата на светлината в мрака, че някой трябва да запали и поддържа светлината в едно общество, пък дори тя да е мъждукаща, за да не настъпи пълният мрак. А настъпването на пълния мрак е съвсем реална хипотеза, ако няма наистина кой да пали светлината, ако няма кой да обръща внимание на важните за обществото ни въпроси”, посочи той. /БГНЕС