21-годишен студент е извършителят на убийството на 75-годишния мъж и 68-годишната му жена във вила в местността "Под  манастира" край Шумен. Младежът е внук на жертвите. Убил ги е за пари.

Това стана ясно днес на брифинг, даден от окръжния прокурор Маргарита Георгиева, директора на Областната дирекция на полицията Ялчън Расим и говорителя на Апелативна прокуратура-Варна Стефка Якимова.

В разследването в помощ на шуменските криминалисти се включили служители на ГД „Национална полиция“ и Института по психология на МВР.

Според направения профил на извършителя той бил близък на жертвите. На следващия ден бил задържан 21-годишния внук. Вечерта той направил пълни самопризнания.

В неделя следобед той качил дядо си в колата си и го закарал във вилата им. Когато влезли в помещението, извадил 60-сантиметрова желязна тръба и с нея нанесъл множество удари по главата и тялото на възрастния мъж. Когато се уверил, че е мъртъв, убиецът се качил в колата си и с нея отишъл до апартамента на баба си, взел я, откарал и нея във вилата и я убил по същия начин.

Взел от жертвите 700 лева в брой и банкова карта, от която по-късно изтеглил 500 лева.

Прибрал се в дома си, като по пътя спрял, за да изхвърли тръбата. В неделя вечерта посетил няколко магазина и харчил от парите на баба си и дядо си.

"Има данни за хазартни наклонности, но проблемът може и да е по-назад във времето, може да има някакви финансови зависимости", каза ст. комисар Расим. Той добави, че младежът живее с родителите си, студент е, работи в строително-монтажна фирма. Няма регистрация в полицията.  

Убиецът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 116 от Наказателния кодекс за предумишлено убийство, според който максималното наказание е доживотен затвор без право на замяна. 

Мярката му за неотклонение ще бъде гледана утре.

ШУМ.БГ