Апелативният спецсъд освободи от ареста Атанас Бобоков срещу гаранция от 2 млн. лв. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Първа инстанция - специализираният съд, реши да освободи Атанас Бобоков под домашен арест, но вместо това втората прецени, че може да му бъде наложена парична гаранция. От съда съобщават, че размерът й е съобразен с имущественото състояние на Бобоков. Той е в ареста от 30 май.

Той заедно с брат си Пламен, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов е обвинен, че е част от престъпна група. Участниците в групата бяха задържани на 30 май при мащабна акция на полицията и прокуратурата, а оттогава Атанас Бобоков е в ареста.

Прокуратурата твърди, че дружеството "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

В последните месеци Атанас Бобоков многократно искаше да бъде освободен, но съдиите винаги отказваха, след като приемаха, че има доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, в които е обвинен, а на свобода може да извърши и други. Бобоков искаше да излезе от ареста заради здравословни проблеми след операция на крака, а оплакванията му се засилиха след няколко месеца престой в ареста.

В края на юли брат му Пламен Бобоков бе освободен срещу гаранция от 1 млн. лв., която бе намалена в последствие на 10 хил. лв.

Дневник