С този коментар Варшава и Будапеща се окопаха отново в позициите си, след като наложиха вето на бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от коронавируса по-рано този месец, предаде "Ройтерс".

Европейският съюз разследва правителствата и в двете страни заради подронване на устоите на правовия ред, на съдебната система и медиите. Сред инструментите му са опитите да се поставят условия за критерии за върховенство на закона, срещу чието изпълнение да бъдат отпускани средства.

В отговор Полша и Унгария блокираха планираните от ЕС средства - общо 1.8 трлн. евро, включително стотиците милиарди, които скоро трябва да бъдат изплатени, за да подпомогнат справянето с двойна рецесия, причинена от втора вълна на COVID-19. Според унгарския премиер Орбан онези, които биха задържали предназначеното за дадени държави финансиране, са "безотговорни, тъй като по време на криза са нужни бързи решения, за да се подпомогне икономиката." Застанал до колегата си от Полша Матеуш Моравецки, който му гостуваше в Будапеща, Орбан обясни, че "този дебат не може да се реши с пари."

Моравецки го подкрепи с думите, че "използването на ветото днес е базовият сценарий, който обсъдихме, за да променим действително лошата динамика, която бе наложена наскоро." В съвместно изявление тази позиция бе повторена.

Според високопоставен дипломат от ЕС държавите-членки и евродепутатите нямат желание да преговарят отново за условието, свързващо парите със зачитането на демократичните принципи. "С изявлението си Полша и Унгария навлизат във все по-дълбока изолация," каза дипломатът. "Ясно е, че няма абсолютно никаква подкрепа за възобновяването на механизма за обвързване с условия в Европейския парламент или в Съвета."

Полша и Унгария биха получили едни от най-високите суми на глава от населението от ЕС. И двете имат голяма нужда от средства, които да помогнат на икономиките да преодолеят ефектите от пандемията от COVID-19.

Дневник