След срещата на премиерите на Полша и Унгария в четвъртък двете страни задълбочават и днес изолацията си от останалите страни в Европейския съюз по повод ветото, което наложиха върху общо 1.8 трлн евро - съюзният бюджет за следващите 7 години плюс помощният фонд за кризата, предизвикана от пандемията.

В редовната си петъчна рубрика по националното радио премиерът Виктор Орбан каза, че не иска да търси компромис за обвързването на достъпа до тези средства с наличието на върховенство на закона в съответната страна. Според него няма правно основание да се обвързват политически спорове с икономически въпроси. Решението, което бе блокирано, идвало като политическо решение на няколко страни членки и на Европейския парламент, допълни той.

"Позицията ни е солидна като скала, тяхната е просто политическа воля. Тяхната може да се промени, нашата - не. Не искам компромис", цитира думите му "Ройтерс".

Също днес полският външен министър Збигнев Рау каза, че страната му иска ЕС да се отнася сериозно към ветото на двете държави и да продължава да търси компромис, съобщи официалната агенция ПАП.

"Имаме конкретни съмнения за конкретна регулация, ситуацията е необичайна и настояваме ветото ни да се възприема сериозно. Очакваме отговор на него и продължаване търсенето на компромис", добави той.

  • Според него не е отговор на притесненията на двете държави предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен те да поискат мнение от Съда на ЕС за условието за върховенство на закона, щом толкова настояват, че то е политическо решение.

В съвместната декларация на премиерите Орбан и Моравецки от Будапеща се заявява, че "ние обединяваме нашите интереси и аргументи в дискусията, нито Полша, нито Унгария ще приеме никакви решения, което би било неприемливо за другата страна".

Изходът, който двете страни предлагат, е толкова сложен, че постигането му може да продължи с месеци и дори години. Ако останалите в ЕС не отстъпят, каквото е доминиращото настроение, от 1 януари съюзът продължава по правилата от досегашния бюджет, т.е. ще се финансират вече поети, но не и нови, ангажименти. Земеделците ще получат субсидиите си, а европейската администрация - заплатите си, но нови проекти, инфраструктра и програми, ще чакат.

В съвместната декларация се предлага "процес по две писти", който би позволил одобряване на многогодишната финансова рамка 2021-2027 до края на тази година, но и би изисквал промяна в законите на ЕС.

Това можело да стане, като Европа се откаже от изискването за върховенство на закона. Едва след това ЕС би могъл да се върне на ниво Европейски съвет към обсъждане на въпроса за това как да защити демократичните стандарти и дали е нужнна между защитата финансовите интереси на ЕС и върховенството на закона, описва декларацията.

"Ако държавните лидери стигнат до такова заключение, то би трябвало да започнат съответните процедури, включително да се обмисли свикане на междуправителствена конференция за обсъждане как да се променят текстовете в договорите за ЕС." Такава промяна става с единодушно решение на страните членки.

Двете страни, които заради посегателство към независимостта на правораздаването, медиите и гражданския сектор единствени са обект на процедура по член.7 от Договора за ЕС, водеща до замразяване на правата им на гласуване в съюза, се представят като истински защитници на демокрацията и законността.

  • "Целта ни е да предотвратим един механизъм, който няма да подсили, а ще отслаби, върховенството на закона в ЕС като го деградира до политически инструмент", пише в декларацията. "Предложената обвързаност заобикаля Договора, прилага размити определения и мъгляви условия без ясни критерии за налагането на санкции и без смислени процедурни гаранции."

В четвъртък Моравецки директно заяви, че "сме изправени пред механизъм, който със своята произволност ще доведе до раздробяване на ЕС, това е лошо решение, което може в бъдеще да провали ЕС".

"Нямаме нужда от съюз на противоречащи си интерпретации, не се нуждаем от съюз на две скорости, поради което трябва да защитим върховенството на договорите", добави той. Полша и Унгария ще действат в името на доброто на целия съюз, заяви полският премиер.

Дневник