Заради заболяването си изпитвах сериозни затруднения при прости действия като преобличане и къпане. Освен това трябваше да спра да танцувам. Днес вече съм здрава и мога да се радвам на нормален живот без страх от движение и болка!

Хидраденитис супуратива или още гноен хидраденит, е заболяване, което се характеризира с появата на болезнени червени подутини предимно по кожата на подмишниците и други деликатни зони. Първоначално тези подутини преминават, но по-късно се появяват отново и се изпълват с гной. Много често това заболяване бива бъркано с враснали косми или циреи, тъй като първите симптоми обикновено не са тревожни или се повлияват от антибиотично лечение. За жалост появата на червените подутини се осъществява на периоди, като интервалите между тях започват да се скъсяват. С времето подутините стават все повече и по-болезнени и спират да се влияят от медикаменти. Изтичането на гной става непрекъснато, появяват се фистули и неприятна миризма, а състоянието на пациентите се влошава с всеки изминал ден. Важно е да знаем, че лечението на заболяването е трудно, а ако не бъдат предприети необходимите мерки навреме, инфекцията може да стане хронична.

Всички хора, които страдат от този проблем изпитват непреодолими трудности при извършването на ежедневните си дейности. А какво остава за едно 16-годишно момиче, чието единствено желание е да бъде здраво и да води нормален живот на тийнейджър?
Днес ще ви представим случая на Христиана Христова от град Гълъбово. Тя се сблъсква с диагнозата хидраденитис супуратива когато е едва на 12 години.

„Моят проблем се прояви по кожата на подмишниците. Първоначално не обърнах внимание, но с течение на времето подутините започнаха да се увеличават, да ме болят и да ми пречат. Не можех да си движа ръцете нормално. Изпитвах затруднения при извършването на елементарни дейности като преобличане и къпане. Преди се занимавах професионално с народни танци. Заради заболяването обаче ми се наложи да спра. Беше ме страх дори да си вдигна ръцете. Животът ми се превърна в кошмар.“, спомня си Христиана.

Тя и семейството ѝ решават да се обърнат към специалист, а търсенето на ефективно лечение продължава близо 4 години.

„За съжаление, за този период, в България никой не успя да ми помогне. През месец януари дори претърпях операция, но не след дълго раните ми се отвориха и се възпалиха. Препоръчаха ни да отидем на море в Гърция, защото водата там е по-солена и помагала. На мен обаче не ми помогна.“, споделя Христиана.

Така след дълго, но за жалост неуспешно лечение в България, повлияна от свои близки, майка ѝ решава да потърси алтернатива и в чужбина. Попада на болница „Чорлу Ватан“ във Facebook. Решението ѝ да потърси помощ за дъщеря си в Турция става окончателно, когато семеен близък с подобен проблем споделя, че е успял да се излекува в южната ни съседка. Майката на Христиана веднага запазва час на дъщеря си.

След извършени физически прегледи и изследвания от страна на д-р Филиз Ердем Байрам – специалист по кожни болести и оп. д-р Мустафа Ондер Долап – специалист по обща хирургия, на пациентката е препоръчана операция. Интервенцията е извършена успешно, а Христиана е изписана само след седмица.

„Престоят ми в болницата мина добре, а лечението даде повече от успешен резултат. Сградата е невероятна и е оборудвана с най-новите технологии и модерна техника. Персоналът беше повече от страхотен, а за отношението – нямам думи! Много съм благодарна на целия екип на болницата! В момента се чувствам много добре, движа ръцете си спокойно, танцувам отново, не усещам болка и мога да кажа, че съм здрава. Препоръчвам екипа на болницата с цялото сърце. На бъдещите пациенти бих казала изобщо да не се колебаят, да се доверят изцяло на лекарите, да не се предават, да имат вяра в себе си и да се оправят възможно най-бързо. Пожелавам им много здраве, защото наистина няма нищо друго по-важно от това!“

Ако и Вие желаете да се свържете с лекарите от болница „Чорлу Ватан“, Турция, може да го направите тук.

 

*Платена публикация

Статията не е част от редакционното съдържание на ШУМ.БГ