Ученият, вероятно ръководил военната ядрена програма на Иран, е убит. Това потвърди ислямската република, след като държавната теливия в страната цитира източници, съобщаващи за смъртта на Мохсен Фахризаде.

Първият дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви, че Израел "вероятно" е намесен, но не предложи доказателства. "Този малодушен акт - със сериозни индикации за израелска роля - показва колко отчаяни и желаещи война са извършителите," написа той в популярния си сред иранците профил в "Туитър". "Иран призовава международната общност - и особено ЕС - да сложи край на срамните си двойни стандарти и да осъди този акт на държавен терор."

Открито обвинение дойде Хосейн Дехган, военен съветник на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей. "В последните ни на политическия живот на своя... съюзник ционистите искат да усилят натиска над Иран и да разпалят истинска война," казва Дехган, имайки предвид близките връзки на Израел и сегашния американски държавен глава. С Израел се свързваха в ирански медии и други атаки срещу ядрената инфраструктура на страната в последно време.

Оскъдна информация

Израелски медии разпознават убития мъж като "гуру" на иранската ядрена програма. През 2018 г. израелските власти публично го обявиха като ръководител на проектите на Иран за ядрени оръжия. "Помнете името - Фахризаде," каза тогава премиерът Бенямин Нетаняху. Днес Израел не е коментирал твърденията на иранските власти.

Според агенция "Фарс" Фахризаде е ранен при нападение край Техеран и е приет в болница. Министерството на отбраната обаче потвърди, че медицинският екип "не е успял да го спаси". От съобщението следва, че Фахризаде е имал охрана, но тя неуспешно е опитала да го защити

Иранската организация за ядрена енергия първоначално отрече да е имало какъвто и да било инцидент с подобен учен.

Публично известната за Фахризаде информация е оскъдна - например бе съобщено, че е оглавил изследователски център за физика през 1988 г., а след това - Института за приложна физика, откъдето Техеран е ръководил тайно програмата си за ядрени изследвания. Никога не е интервюиран от членове на Международната агенция за атомна енергия като част от инспекциите на иранската ядрена програма, но е споменаван в един от докладите ѝ.

Напрегната обстановка

Техеран сключи преди половин десетилетие сделка с шест световни сили, за да ограничи ядрената си програма. Американският президент Доналд Тръмп обаче изтегли САЩ от споразумението и възстанови американските санкции срещу ислямската република, а и обяви, че смята санкциите, свалени от ООН след сделката, за възстановени. Тръмп води кампания на "максимален натиск" срещу Иран и настоява, че споразумението трябва да се предоговори, тъй като не създава гаранции, че страната няма да създаде атомна бомба.

"Гардиън" отбелязва, че според много ирански представители Тръмп е решен, заедно с Израел и Саудитска Арабия, да отслаби Иран, преди да предаде властта на Джо Байдън на 20 януари. Американски представители потвърдиха преди дни, че президентът поискал от помощници план за евентуални удари срещу Иран, но размислил.

Дневинк