Ограничителните мерки за борба с коронавируса в Германия може да останат в сила чак до пролетта. Това заяви днес германският министър на икономиката, предаде Франс прес.

"Очакват ни три-четири дълги зимни месеца", каза Петер Алтмайер в интервю за всекидневника "Велт".

"Много ще зависи" от появата на ваксина, но е "възможно ограниченията да останат в сила и през първите месеци от 2021 г.", добави той.

Борила се досега с пандемията може би по-добре от съседните страни, Германия обаче изпитва затруднения в противопоставянето срещу втората вълна от КОВИД-19 и реши в сряда да втвърди мерките срещу вируса.

Целта е да намали още повече възможностите за контакти до началото на януари, ограничавайки например до 5 броя на участниците в семейни сбирки - с изключение на новогодишните празници.

Канцлерът Ангела Меркел обясни пред депутатите, че броят на новозаразените все още е "твърде висок", докато "в някои съседни страни пада много бързо", без обаче да посочи тези държави.

Днес в Германия отново са регистрирани над 21 000 случая за изтеклото денонощие, а броят на починалите от вчера е нараснал с 379 и жертвите на коронавируса в страната са вече 15 965, сочат данни на института "Роберт Кох", който наблюдава ситуацията.

БТА/Днес.бг