С 35 гласа „за“ и 1 „против“ - Красимир Костов общинските съветници днес приеха промени в Правилника си, с което ще могат да заседават онлайн, когато обстоятелствата налагат това.

Дистанционното провеждане на заседания на Общинските съвети в България стана възможно с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Днес Общинският съвет в Шумен допусна в онлайн заседанията си и участие на граждани и журналисти. Първоначално тяхното участие не бе заложено в промените на Правилника.

Всеки гражданин, който иска да вземе отношения по даден въпрос, разглеждан на сесията на Общинския съвет, ще трябва не по-късно от 24 преди заседанието да изпрати електронно писмо до електронния адрес на Общинския съвет, в което да упомене своя имейл и по какъв въпрос иска да се включи в заседанието. На посочения си имейл гражданинът ще получи парола за достъп до платформата, в която ще се състои онлайн заседанието.

Също не по-късно от 24 часа преди заседанието на местния парламент същото трябва да направят и журналистите, за да получат достъп до онлайн сесията.

ШУМ.БГ