80 души от Шуменска област са дали положителен PCR тест през изминалите 3 дни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

В петък са излезли пробите на 58, в събота на 5 и в неделя на 17.

По-голямата част от новозаразените са от община Шумен - 54. От тях 50 са жители на града, а останалите са от селата Царев брод, Велино, Белокопитово и Дибич. В новопазарско са 9, като 8 от тях живеят в общинския център, а един в село Зайчино ореше. От община Велики Преслав са 5 - двама от тях живеят в града, а останалите в Миланово, Троица и Осмар. Четирима от положителните са от община Венец – живеят в Ясенково, Дренци и Черноглавци. В общините Хитрино и Каолиново новите случаи са по два. Те са жители съответно на селата Черна, Хитрино, Гусла и Браничево. В община Каспичан случаите са 3, като двама са от Златна нива и един от общинския център. В община Смядово има един новозаразен – мъж от града.

Общо за област Шумен случаите на регистрирани в Единната информационна система положителни за Covid-19 достигнаха 3018 души. В системата на РЗИ броят на починалите е 137.

Миналата седмица РЗИ–Шумен е извършила 162 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Нарушения не са констатирани.

От МБАЛ-Шумен съобщиха, че към 10,00 часа днес броят на настанените в ковид отделенията на болницата е 256. От тях 187 са с потвърден коронавирус, а другите 73 очакват резултат от ПСР теста. В ОАИЛ са 6 пациенти, от които всички са интубирани. Новоприетите пациенти през изминалите 3 дни са 41, а са изписани 36.

Остава висок броят на починалите – 12 за изминалите 3 дни. В петък живота си са изгубили 4 - 2 мъже на 58 и 64 години и 2 жени на 56 и 72 г. В събота са починали двама мъже на 69 и 89 г. Вчера са починали още 6 – 4 мъже на 49, двама на по 71 г. и 86 г., и 2 жени на 67 и 81 г.

"Задържа се високо числото на хоспитализираните и за голямо съжаление броят на починалите също е голям. В това тежко положение лечебното заведение не спира да работи да оказва помощ на всички, нуждаещи се от лечение, не само на тези с Covid-19", каза д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ-Шумен.

ШУМ.БГ