Близо 30 треньори, спортисти и учители призоваха за преосмисляне и отхлабване на мерките срещу коронавируса, касаещи спорта. В открито писмо до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който издаде заповедта за влезлите в събота мерки, и до министъра на спорта Красен Кралев те оценяват решенията като "неадекватни".

Инициатор е треньорът по плуване и водна топка в КВС "Бургас" Михаил Попов, а сред подписалите се са бившият национал и сегашен треньор по баскетбол Дечо Коешинов, участвалият на две олимпиади (Сеул `88 и Барселона `92) бивш плувец и настоящ треньор Георги Михалев, носителката на два сребърни медала от параолимпийските игри Стела Енева и световният рекордьор в маратонското плуване Цанко Цанков, пише "Сега".

Те призовават да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни и да се разреши използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание.

"Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност", гласи третото искане на подписалите се.

В момента е забранена организирана спортна дейност на всички лица под 18 години. От министерството на спорта заявиха пред "Дневник". че изключение е направено единствено за четирима спортисти. Фитнес-центровете са затворени.

Кралев посочва, че е положил усилия, за да може мерките да са такива, каквито са сега, а не още по-строги. "Дадохме своите аргументи. Посочихме какви са практиките в европейските държави, защото навсякъде има различни ограничения за спорта. Те засягат основно аматьори и подрастващи, но никъде няма пълно затваряне на спорта. Благодаря на министър Ангелов, че се приеха нашите мотиви. Има безспорни данни, че заразата се разпространява най-интензивно в училищата. Нямаше как да преустановим присъствените учебни занятия, а в същото време спортните занимания за учениците да продължат."

"Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт", се казва в писмото.

Дневник