Профсъюзът на футболистите FIFPro оправда използването на образите на играчи във видеоигри. Това стана в отговор на недоволството, изразено публично от Златан Ибрахимович и Гарет Бейл.

Нападателят на "Милан" призова да се разследва защо образът му се използва в различни игри, без той да е дал съгласие. "Не знам да съм член на FIFPro, а и да съм, аз съм сложен там (в игрите), без да съм запознат с това, чрез някакъв странен похват", написа Ибрахимович преди седмица в "Туитър".

Агентът му Мино Райола заяви, че около 300 футболисти са готови да потърсят правата си в съда срещу EA Sports, която е създател на играта FIFA.

"Това не е наша битка", отговориха от компанията, цитирани от "Форбс". "Тук не става дума за EA Sports или видеоигрите, нито за играчите или привържениците. Това е битка между футболни агенти и FIFPro".

От фирмата добавиха, че взаимодействат успешно с Райола. "Включително и тази година, когато нашето партньорство направи така, че клиентът му Ерлинг Холанд да е част от маркетинговата кампания на FIFA 2021", се казва в отговора. Също така се посочва, че компанията е работила добре и с Ибрахимович, който е част от всеки сезон на играта FIFA от 2002 г.

FIFPro обяви, че получава имиджовите права чрез организациите на футболистите в близо 60 държави. И че отговорност на тези организации е как най-добре да се използват събраните приходи, за да са от полза на футболистите.

"След като COVID-19 засегна свирепо футболната индустрия, ние сме горди, че нашите организации членки подкрепят десетки хиляди футболисти по света", казват от FIFPro.

Дневник