Китай е предоставял на света по-оптимистични данни за епидемията от коронавируса, отколкото са показвали документи за вътрешна употреба, а в началото откриването на заразени е ставало средно след повече от 23 дни след първите симптоми.

Системата за ранно предупреждение за толкова голям проблем с общественото здраве е била с недостатъчно финансиране и персонал, мотивацията на работещите в нея е била слаба, а бюрокрацията допълнително е спъвала работата. Възможно е това да е причината да не е била докладвана и голяма епидемия от грип в началото на декември 2019 г. в Хубей, провинцията, от която се смята, че тръгна COVID заразата.

Това показват неизвестни досега поверителни документи, цитирани днес от Си Ен Ен и обявени от американската медия за най-значителното изтичане на данни от вътрешността на Китай след избухването на пандемията. Те показвали за пръв път какво и кога е било известно на властите.

Докментите от общо 117 страници са на Центъра за контрол и превенция на заразните заболявания в провинция Хубей и CNN е потвъдрила автентичността им. Те обхващат времето от октомври 2019 г. до април 2020 г. и разкриват една скована от дефицити и командна бюрокрация здравна система, зле подготвена да се справя с избухването на криза, допълва CNN.

Един от най-ярките примери е, че докато властите в Хубей твърдят, че дейността им е ефективна и прозрачна, документи от началото на март показват, че от появата на симптоми до диагностициране на заразение са изминавали средно 23.3 дни. Такова забавяне значително намалява ефекта от мониторинга и борбата с COVID-19.

CNN посочва, че САЩ и западни държави често обвиняват Китай в умишлено прикриване на информация за коронавируса, което Пекин отрича и настоява, че е водил прозрачна политика от самото начало. В документите не се вижда подобен умисъл, но също така и се разкриват разминавания между това какво са знаели властите и какво са казвали на обществеността.

На 1 декември се навършва точно една година, откакто в град Хубей е регистриран първият пациент със симптоми, показва публикация в списание "Лансет". Въпросът е, че през декември 2019 г. в провинцията е имало голяма епидемия от грип с до 20 пъти по-високи нива от 2018 г., а това вече е създало значително напрежение в здравната система. Все още не е ясно дали и как това е свързано с избухването на COVID пандемията, но мащабът на грипната епидемия тепърва трябва да бъде съобщен и представен, а международни експерти и СЗО нямат нормален достъп до медицинската документация в града и провинцията.

Друго заключение от документите на CNN е, че през февруари и март са съобщавани публично доста по-различни данни от известното на властите. Това вероятно се дължи на комбинация от много слаба система за докладване на случаите и възпитаният от комунистическата система инстинкт да не се съобщават лоши новини, казват анализатори, цитирани от медията.

На 10 февруари, например, Китай съобщава за 2478 нови потвърдени случая в цялата страна. Документите сочат, че Хубей е докладвал за нови 5918 случая с разбивка на 2345 "потвърдени случая", 1772 "клинично диагностицирани случая" и 1796 "вероятни случая". Разминавания има и в данните за починалите - на 7 март официално е съобщено за 2986 починали от началото на пандемията, а поверителните документи пишат за 3456.

Част от обяснението може да са и инструкциите на Националната комисия по здравеопазване, която в края на януари казва на лекарите да вписват като "предполагаем" случаи, когато пациентът е бил в контакт със заразени, температура и симптоми за пневмония. Такъв пациент преминава в категорията на "клинично диагностициран", ако сипмтомите се потвърдят от рентгенова снимка или скенер. За "потвърден" се смята случай с положителен PCR текст. Дълго време асимптоматичните не са вписвани.

Но Андрю Мета, директор на Програмата за проучване на Китай в Университета "Джонс Хопкинс", казва, че държавните служители може да са занижавали данните умишлено, за да прикрият, че местните здравни структури са оставени без достатъчно финансиране и не са подготвени.

Дневник