Футболът вече не носи забава на играчите. Обстановката е напрегната, когато няма публика". Това каза мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола след победата на тима си с 5:0 срещу "Бърнли" през уикенда - най-големият успех на "гражданите" през сезона.

Според специалиста е трудно за играчите да изпитват удоволствие и да се радват на победите, когато постоянно са пред празни трибуни.

"Сити" изигра 29-ия си пореден мач на празен стадион и му предстоят още поне пет преди поетапното допускане на зрители по трибуните. Едва на 19 декември "гражданите" ще могат да играят пред публика, когато гостуват на "Саутхемптън".

Публиката на стадионите на Острова ще бъде едва 2000 души, при това не навсякъде.

Към момента Манчестър попада под по-сериозни ограничения заради повече новозаразени. Промяна на рестрикциите там ще бъде обсъждана на 16 декември, но дербито между двата местни тима "Юнайтед" и "Сити" на 15 декември ще е пред празни трибуни.

"Футболът беше наслада, когато играехме на всеки три дни. Момчетата свикват с такъв режим, когато има публика, стадионите са пълни и атмосферата е празнична", добави Гуардиола.

"Сега вече не е така. Мотивацията им не е същата, колкото и да се опитват и да са професионалисти, това им се отразява. Футболът не е изключение, а част от всичко. Хората не излизат, не се виждат с приятели, всеки работи от дома си", добави мениджърът на "гражданите".

Дневник