Високопоставен евродепутат от управляващата в Унгария партия "Фидес" призна е участвал в "частно парти", описано от белгийските медии като "оргия", което било открито от брюкселската полиция. На него са били намерени 25 голи мъже, сред които евродепутатът Йозеф Сайер и дипломати, пишат авторитетните издания "Политико" и EurActiv.

Според прессъобщение на прокуратурата "минувач докладва на полицията, че е видял мъж, бягащ по улука; той успя да идентифицира мъжа. Ръцете на мъжа бяха кървави. Възможно е той да е пострадал при бягството. В раницата му са открити наркотици. Мъжът не е могъл да представи документи за самоличност. Той е бил ескортиран до местоживеенето си, където се идентифицира като С. Й. (1961) с помощта на дипломатически паспорт ".

Сайер призна за случката в прессъобщение и уточни, че полицията му е дала "официално устно предупреждение" и го е прибрала у дома. Той заяви, че не е взимал наркотици и добави, че "съжалява" и че "дълбоко" съжалява за нарушаване на ограниченията срещу COVID-19.

Унгарецът, дългогодишен член на партията на премиера Виктор Орбан, подаде оставка като евродепутат в неделя. В изявлението си във вторник той каза, че "грешната му стъпка" е "строго лична" и добави, че се надява тя да не засегне родината или политическата му партия.

Белгия обяви строги ограничения миналия месец, сред които вечерен час и забрана за събирания на повече от четирима души.

Сайер е високопоставен член на "Фидес", известен с консервативните си и хомофобски позиции. Известен е и с това, че е съавтор на текст в променената унгарска конституция, според която семейството е "съюз между мъж и жена", отбелязва EurActiv.

Дневник