Великобритания стана първата страна на запад, одобрила ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2. Стъпката бе направена за ваксината на фармацевтичния гигант "Пфайзер" и германската компания BioNTech, чиято масова употреба извън клинични изпитания не е разрешена от друга страна в света до момента, предаде Би Би Си.

Британският регулатор смята, че ваксината, която предлага защита до 95% срещу разболяване от COVID-19 - болестта, причинена от коронавируса - може да започне. Одобрение се очаква и в Европейския съюз по-късно този месец.

Според британската обществена медия с днешната стъпка първите ваксинации са въпрос на дни - вероятно още другата седмица.

Имунизацията в началото ще обхване приоритетните групи. Във Великобритания, както и в други европейски държави това са хората на първа линия и попадащите в рискови категории. Това са хората, работещи в домовете за възрастни, живеещите в тях, останалите граждани на възраст над 80 години и други здравни и социални работници.

В готовност да станат места за ваксиниране са петдесетина болници, но ще се използват и други пространства като конферентни центрове, за да се ускори процесът.

Най-бързото превръщане на ваксина в реалност

Великобритания е поръчала 40 млн. дози, които са достатъчни да бъдат ваксинирани 20 млн. души (с по две дози на човек в разстояние на 21 дни). Първите дози ще пристигнат до дни, а според Би Би Си общо 10 млн. се очакват в близките дни.

Продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" на базата на т.нар. информационна РНК използва част от генетичния код на вируса, за да обучи тялото как да си изгради имунитет и да се бори срещу COVID-19 чрез създаване на антитела и активиране на Т-клетки. До момента ваксина, базирана на информационна РНК, не е одобряване за използване при хора освен за клинични изпитания.

Това е най-бързото в историята превръщане на ваксина в реалност - едва 10 месеца за всички етапи, които обикновено отнемат десетилетие. Повече за този процес четете тук.

Ваксината трябва да се съхранява при температура от -70 градуса и да се транспортира в специални кутии, но според двете разработили я компании има възможност тя да се остави за пет дни в хладилник при температура -2.8 градуса.

Масовата имунизация на хора на възраст над 50 г. и по-млади, чието здравословно състояние ги поставя в рискова група, ще е въпрос на време и ще може да стане едва през 2021 г., когато са налични повече дози ваксина. За този процес Великобритания не разчита само на един вид ваксина - поръчани са милиони дози от тези на "Модерна" и от разработената от Оксфордския университет и "Астра Зенека".

Двете компании смятат, че могат да предоставят до 50 млн. дози ваксини в света до края на тази година и още 1.3 млрд. - до края на 2021-ва.

Дневник