Партия, която иска да предоговори членството на Норвегия в единния европейски пазар, се превърна в най-голямата политическа сила в скандинавската страна, показа анкета, публикувана във вторник, девет месеца преди избирателите да изберат ново правителство, пише "Ройтерс".

Партията на центъра, която защитава интересите на земеделските производители и се противопоставя на присъединяването на Норвегия към Европейския съюз, зима 22.1% при 20.4% за опозиционната Лейбъристка партия и 20.2% от управляващите консерватори, заяви проучване на Kantar за канал TV2.

Партията на центъра ще спечели 43 парламентарни места, според анкетата, при 38 за лейбъристите и 37 за консерваторите. За да има мнозинство в норвежкия парламент, ще са необходими 85 места, въпреки че правителствата често управляват като кабинет на малцинството.

Тенденцията е подобна на ставащото в Европа и Северна Америка - норвежката партия насочи гнева на живеещите в селските райони, които твърдят, че притесненията им не се чуват от властите в столицата Осло. Тя спечели и подкрепата на някои граждани, които търсят алтернатива на традиционните партии.

Норвегия, която на два пъти отхвърли присъединяването си към Европейски съюз, през 1972 и 1994 г., в момента се управлява от коалиция на малцинството, водена от премиера Ерна Солберг и нейната консервативна партия, заедно с две малки партии, либералите и християндемократите.

Но коалиция на лейбъристите заедно с Партията на центъра и лявата Социалистическа партия в момента водят в проучвания преди парламентарните избори, които трябва да се проведат на 13 септември 2021 г.

Докато Центърът и социалистическите леви партии искат Норвегия да напусне европейския единен пазар, лейбъристите са против. Повечето анкетирани норвежци в последните проучвания подкрепят членството на богатата на петрол държава в единния пазар.

Последната анкета допълнително ще подхрани спекулациите, че нейният лидер, 42-годишният фермер Трюгве Слагсволд Ведум, бивш министър в кабинета на Йенс Столтенберг, когато лидерът на НАТО бе за последно министър-председател, ще се стреми да стане премиер. Анкетата на "Кантар" обхваща 984 души по телефона между 24 и 30 ноември.

Дневник