Писателят Ерве Льо Телие е носител на най-авторитетната френската литературна награда "Гонкур" за романа си "Аномалията" - футуристичен трилър, съобщи БНР, позовавайки се на Франс прес.

Ерве Льо Телие е на 63 години. Той е математик по образование, бивш журналист, а "Аномалията" е осмият му роман.

"Човек никога не очаква награда като "Гонкур". Първо, не пише, за да я спечели, а след това не си представя, че е възможно да я получи", каза авторът.

Един от героите в "Аномалията" е писател на име Виктор Мизел, а някои от критиците разпознават в него самия Ерве льо Телие.

Решението за наградата беше обявено от президента на академията "Гонкур" Дидие Декуен. Заради пандемията журито не заседава в парижкия ресторант "Друан", а във формат видеоконференция.

Наградата "Гонкур" се дава от 1903 г. и носи само престиж - тя е дотирана със символичните 10 евро, но за сметка затова наградената книга се превръща автоматично в бестселър.

Другата авторитетна френска награда "Рьонодо", която е алтернатива на "Гонкур", е за Мари-Елен Лафон (58). Тя е отличена за романа си Histoire du fils ("Историята на сина").

Ерве Льо Телие и Мари-Елен Лафон не са издавани на български. По традиция носителите на "Гонкур" биват превеждани следващата година.

Дневник