Посланиците на ЕС се договориха днес за за нов механизъм за наказване на нарушенията на човешките права по света, независимо от националността или местоположението, разказват двама дипломати пред агенция "Ройтерс".

Подтикван от Холандия, както и от Съединените щати, Европейският съюз вече ще може да замрази активи на определените за отговорни, подобно на закона "Магнитски" от 2012 г. в САЩ.

Сергей Магнитски е руски адвокат, арестуван през 2008 г., след като твърди, че руски служители са замесени в мащабни данъчни измами. Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като се оплака от малтретиране.

Новият режим на санкции, който министрите на външните работи на ЕС официално ще одобрят в понеделник, ще позволи на Европейския съюз да наложи бързо санкции на определени лица навсякъде по света, като замрази активите им в блока и им забрани влизането в него.

Новият режим няма да замени съществуващите санкционни режими, някои от които вече разглеждат нарушенията и нарушенията на човешките права в Сирия, Беларус и Венецуела, но дава на Европейския съюз нов инструмент за координиране с Вашингтон на всякакви наказателни мерки.

ЕС също се надява режимът да засили борбата си за отстояване на правата на човека в страни като Китай, Русия, Иран, Мианма и Саудитска Арабия.

Новият режим за правата на човека следва създаването на два подобни механизма на ЕС, насочени към използването на химическо оръжие и атаки срещу компютърни мрежи, са създадени през последните няколко години.

Дневник