С незадоволителна оценка завършва първата година от новия мандат на българския еврокомисар Мария Габриел. Заради успешното отвоюване на повече пари за научни изследвания и незабележимите й действия в ресора "Култура", престижното издание "Политико" й поставя ниската grade C. Оценката е част от традиционния анализ, посветен на свършеното от еврокомисарите след встъпването им в длъжност на 1 декември 2019 г.

Усърдна и незабележима, появяваща се често на събития в платформата Zoom и в групи по интереси в Туитър - така екипът на "Политико" вижда образа на българския еврокомисар. И отчита сред най-добрите й постижения гласуваните от Европарламента допълнителни 6 милиарда евро за програмите, за които отговаря тя.

В същото време Мария Габриел изтегли късата клечка да стане първият комисар с положителен тест за коронавирус, което предизвика бързо затягане на правилата за провеждане на срещи, припомня "Политико" и обръща внимание: "Почти невидима и по темите, свързани с културната индустрия, въпреки успешното добавяне на този ресор към иновациите, образованието и младежта".

Изданието посочва и какво предстои за Габриел през новата година - да ръководи програмата "Хоризонт Европа", което според анализа може да я остави на заден план, заедно с други бюрократични комисари.

Българският комисар обаче не е единственият с такава оценка в бележника на "Политико". До нея се нареждат още няколко колеги, сред които датчанката Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия и отговаряща за подготовката на Европа за цифровата ера.

Неуспехите й съдържат две отменени от Европейския съд решения - първото задължава компанията Apple да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро от неплатени данъци, а другото блокира сливането на телекомуникационни компании. Вестагер пренебрегва и съвет от собствения си екип да даде зелена светлина на енергийната сделка в Полша, по искане на полското правителство.

В турбулетната според "Политико" година за екипа на Фон дер Лайен един комисар се сбогува с поста си и очаквано получава най-ниска оценка - E. Фил Хоган от Ирландия "попада" на изискана голф вечеря в родината си, в нарушение на строгите мерки срещу КОВИД-19.

Бившият комисар по земеделието, а вече и бивш по търговията, започва годината с успешни сделки с Япония и Южноамерканския търговски блок, но след участието му в голф вечерята и отказа му да се извини, той е засечен от полицията да шофира, докато говори по телефона. Завършекът на политическата му кариера е катастрофално според "Политико" телевизионно интервю, с което Хоган успял да настрои собственото си правителство срещу себе си.

Изданието не прогнозира нищо добро за бъдещето на 60-годишния ирландец, който е "изгорил мостовете си с родината и с Брюксел".

Сред отличниците в класацията на "Политико" е председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, десният комисар по бюджета Йоханес Хан, социалистът от Италия и комисар по икономиката Паоло Джентилони, както и Виргиниюс Синкявичюс, с ресор околна среда, океани и рибарство.

Въпреки високата оценка А-, четиримата получават и упреци, а като най-голямото постижение на Фон дер Лайен изданието определя обединението на държавите-членки по предложените бюджет и план за възстановяване на ЕС от последиците от пандемията.

Дир.бг