Високопоставен служител на ООН за Либия заяви днес, че в опустошената от конфликт страна се намират най-малко 20 хил. чуждестранни бойци и наемници, и предупреди за възможна "сериозна криза" заради продължаващия приток на оръжие към северноафриканската държава, предаде "Асошиейтед прес".

"Това е грубо нарушаване на суверенитета на Либия... крещящо нарушение на оръжейното ембарго", заяви на онлайн съвещание на Либийския форум за политически диалог и.д. специален пратеник на ООН за Либия Стефани Уилямс.

Съставеният от 75 членове форум се опитва да подтикне враждуващите лагери в Либия да се споразумеят за механизъм, който да установи преходно правителство, което да организира президентски и парламентарни избори през декември 2021 г.

Създаването на форума е част от усилията на ООН да сложи край на хаоса, обхванал богатата на петрол държава след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г.

Коментарите на Уилямс отразяват раздразнението ѝ от липсата на напредък по въпроса за извеждането от страната на чуждестранните бойци и наемниците, което бе част от сключената през октомври сделка за прекратяване на огъня, определяща срок от три месеца за извеждане на чуждестранните сили от Либия, отбелязва АП. /БТА

Дневник