Хонконгските власти отказаха да пуснат под гаранция медийния магнат и продемократичен активист Джими Лай, предаде "Ройтерс". Обвинението срещу него е заради измама, свързана с наемането на страдата, където се намира основното му издание Apple Daily.

Решението на съда, с което Лай е задържан до изслушването по делото през април, се обявява в момент, когато управата на града започна кампания срещу водещи опозиционни фигури. В последните месеци Пекин намери начин за заобикаляне на съдебната система в специалния автономен регион чрез спорен закон за националната сигурност и възмжност управата на мегаполиса да отстранява сама депутати, за които се смята, че извършват подривна дейност.

Законът раздели жителите на Хонконг - част от тях смятат, че той ще донесе стабилност в града, но други - че потъпква свободите, заложени в принципа "една държава, две системи" и допринесли за превръщането на мегаполиса в глобален финансов център. Той бе приет около година след започналите през юни 2019 г. продемократични демонстрации.

"Предател"

Формално няма връзка между закона и обвинението срещу Лай ("използвал за нерегламентирани цели" имота), но той бе сред най-острите критици на Пекин. През август бе арестуван за пръв път при спецоперация с над 200 полицаи.

Лай, пътувал до САЩ за разговори с държавния секретар Майк Помпео в търсене на подкрепа за протестите, бе заклеймен от китайски медии като "предател". Неговата собствена, Apple Daily, от своя страна твърди, че съдията по делото срещу, лично е избран от ръководителя на Хонконг Кари Лам за дела, свързани с националната сигурност.

Вчера Джошуа Уон, един от най-известните продемократични активисти на Хонконг, бе сред опозиционерите, осъдени на над 13 месеца затвор заради участието си в антиправителствен митинг миналата година. Това е най-изтъкнатият представител на опозицията, осъден от началото на 2020-а.

Миналата година друг спорен законопроект - даващ възможност за екстрадиция от Китай - разпали протести, започнали срещу документа, а прераснали в открито противопоставяне на Пекин. Стотици хиляди жители (а на някои протести излизаха милиони) се опасяваха, че ще загубят свободите, на които се наслаждават спрямо континентален Китай, съгласно "миниконституция", приета, след като Великобритания предаде Хонконг на азиатския гигант в средата на 90-те.

Дневник