Хиляди привърженици на избраната за президент на Молдова Мая Санду протестираха в четвъртък срещу опит на парламента да ѝ отнеме контрола върху разузнаването седмици преди да встъпи в длъжност, предаде "Ройтерс".

Бившият икономист от Световната банка Санду, която подкрепя по-тесните връзки с Европейския съюз, победи действащия, близък с Москва президент Игор Додон на изборите миналия месец. В парламента обаче все още доминират депутатите от социалистическата партия на Додон. Източноевропейската държава с 3.5 млн. души население, където Западът и Русия се борят за влияние, беше разтърсена през последните години от нестабилност и корупционни скандали, включително заради изчезването на 1 млрд. долара от банковата система.

Санду определи опита да бъде лишена от управлението на Службата за информация и сигурност като "опит за узурпиране на властта" и отнемане на президентския пост. "Получихме гласа на хората на изборите да накажем крадците, да върнем откраднатите пари на хората," каза тя на протестния митинг. "Но крадците се изплашиха, искат да запазят старите корупционни схеми, искат да хвърлят гласа на хората на боклука."

Социалистите твърдяха, че тъй като Молдова е парламентарна република, контролът върху разузнавателната служба трябва да бъде предаден на парламента. Те изготвиха и законодателство, което да даде специален статут на руския език, широко употребяван заедно с румънския.

Поддръжниците на Санду скандираха "Долу мафията" и "Долу Додон". Мнозина носеха маски поради пандемията на коронавируса. В парламента производството беше спряно, след като депутатите от партията на Санду, подкрепени от други, блокираха централната трибуна.

На митинга Санду се обърна към поддръжниците си на руски. По-рано тя призова за изтегляне на руските миротворци и други военни от Приднестровието и подтикна Кремъл да предупреди за риск от дестабилизация.

Дневник