План за действие за европейската демокрация е поредният инструмент за защита и подсилване на демокрациите в Европейския съюз, който беше представен днес от Европейската комисия. В него са предвидени специални мерки в защита на журналистите и независимите медии, гарантиране свободата и честността на изборите (включително чрез повече прозрачност на политическата реклама и финансирането на партиите) и борба с дезинформацията.

Той се добавя към пакета от иницативи, включващ:

- нов европейски механизъм за върховенството на закона

- нова стратегия за укрепване на прилагането на Хартата на основните права

- план за действие в областта на медиите и аудио-визуалния сектор

- пакет от мерки за насърчаване и защита на равенството в целия ЕС.

Планът ще бъде изпълняван от Европейската комисия постепенно до 2023 г. и година преди следващите избори за Европейски парламент през 2024 г. ще се направи оценка на постигнатото и дали са нужни още стъпки.

Той ще действа за всички страни в съюза, както и по отношение на външната политика на ЕС и членовете му. Но в случая с България планът се добавя и към все още действащият Механизъм за сътрудничество и проверка и Европейския семестър, който по принцип координира икономическите политики в Европейския съюз, но започна да включва и препоръки към правителството в София за борба с корупцията и задълбочена съдебна реформа.

Планът за действие за европейската демокрация е една от основните инициативи на работната програма на Комисията за 2020 г., обявена в политическите насоки на председателя Урсула фон дер Лайен. В днешното съобщение тя е цитирана да казва:

"С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да правят своя избор по начин, който им позволява да изразяват мнението си свободно. Фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество трябва да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса."

Европейската комисия представя като цел на плана "оправомощаване на гражданите и изграждане на по-устойчиви демокрации в целия ЕС".

По-конкретно Комисията ще предложи правни действия във връзка с политическата реклама, които ще бъдат насочени към спонсорите на платено съдържание и каналите за производство и разпространение, включително онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти с цел изясняване на съответните им отговорности.

Комисията също така ще препоръча мерки за справяне с проблема, свързан с безопасността на журналистите, и ще представи инициатива за тяхната защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО или известни повече със съкращението си на английски SLAPP).

Комисията ще насочи усилията си за преразглеждане на действащия Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като засили изискванията за онлайн платформите и въведе строг мониторинг и надзор.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че "демокрацията не може да се приема за даденост; тя трябва да бъде поддържана и защитавана". Тя също подчерта, че предложените действия ще защитават напълно свободата на изразяване (но фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците), а свободните медии и гражданското общество ще могат да участват в открит дебат (но без злонамерена намеса).

Дневник