Американският държавен секретар Майк Помпео използва последната си среща на НАТО тази седмица, за да критикува остро Турция, а френският му колега обвини Анкара, че копира действията от Москва. Това разказват за "Ройтерс" дипломати и служители на държавите членки след видеоконференция на външните министри във вторник, провела се при закрити врати.

Според Помпео купуването на руска оръжейна система е "подарък" за Москва, а действията на Анкара подриват сигурността на Алианса и създават нестабилност в Източното Средиземноморие заради спора с Гърция и Кипър. "Ройтерс" отбелязва, че макар САЩ и други съюзници в НАТО да спорят с Турция заради действията ѝ в Сирия и Либия, репликите на Помпео показват напрежението в алианса, което според експерти опасно го отслабва.

Помпео напуска поста с изтичането на мандата на американския президент Доналд Тръмп. На срещата той е заявил на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е сгрешила с изпращането на наемници от Сирия в Либия и в Нагорни Карабах. Агенцията разказва, цитирайки източниците си, че критики са последвали от Франция, Гърция и дори Люксембург и резултатът е бил контраобвинения от Чавушоглу. Затова тонът, макар "премерен", се опитва като "по-конфронтационен", отколкото обикновено при срещи на НАТО.

Въпреки многобройните теми, по които спорят Вашингтон и Анкара, критиките към Турция не бяха нещо обичайно през четирите години от управлението на Тръмп. Сред редките подобни случаи напоследък бе осъждането на среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с лидера на палестинското движението "Хамас" през август.

Единството на НАТО "не е възможно, ако съюзник копира руски действия", цитира дипломат френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, изглежда, имал предвид подклаждането на войни с посредници чрез изпращане на наемници. Според американски представител дискусиите са протекли "откровено". По думите му САЩ многократно са призовавали Турция да не използва повече сирийски бойци в чужни конфликти, да прекрати действията си в Източното Средиземноморие (където търси петрол и газ в спорни води) и да се откаже от ракетните комплекси С-400. Отговорът на Анкара обичайно е, че С-400 са купени от Москва, защото офертата на Вашингтон е била с твърде висока цена. След срещата Чавушоглу повтори тази позиция на публично събитие.

Проблеми и в ЕС

Според турски източници, запознати с подробности за срещата: Помпео отправя "несправедливи обвинения" и няма единен фронт срещу Турция, която всъщност е готова на преговори с Гърция без предварителни условия за Източното Средиземноморие.

Предстои лидерите от ЕС да разгледат въпроса за санкциите срещу Турция заради същия спор на 10 декември. Помолен от "Дневник" да коментира вероятността да бъдат наложени ограничения на Анкара, върховният представител на ЕС Жозеп Борел отказа да го направи с думите, че не може да предвиди, а и да можеше, не би го направил.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон. Според кабинета на Макрон разговорът е дал възможност двамата "директно и на доверие да обсъдят опасенията, изразени от все повече съюзници за стратегическия избор на Турция".

Дневник