САЩ разширяват санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" с добавянето на компании, предоставящи застрахователни/презастрахователни услуги и сертифициране на дейността, без което балтийският проект не би могъл да влезе в експлоатация. В обхвата на новите мерки попадат още доставчици на услуги за модернизация или монтаж на заваръчни уреди на корабите за довършване на "Северен поток 2", както и за тяхното модифициране и дооборудване.

Това е записано в одобрения от двете камари на американския Конгрес закон за бюджета за отбраната за 2021 г. В документа от близо 4500 страници секция 1242 е озаглавена "Изясняване и разширяване на санкции, свързани със строителството на "Северен поток 2" или "Турски поток". За да влязат в сила описаните в нея мерки, законът трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп и описаните в него добавки да бъдат въведени в съответните закони.

Вашингтон изрично посочи, че смята за продължение на "Турски поток" газопровода от турската до сръбската граница, който правителството на Бойко Борисов усилено изгражда и нарича "Балкански поток". В него то вложи милиарди левове от бюджета и в бързината да го довърши до края на 2020 г. нае през саудитска компания строители от Беларус и Русия.

Руският газопровод бе планиран първоначално за 4 тръби, но реално са изградени 2. Първата е само за турския пазар, но през последните месеци турските медии съобщават, че тя почти не се използва, защото Анкара внася много по-евтин втечнен газ от други места, а за руско гориво е достатъчен старият "Син поток" в Черно море. Втората тръба получи смисъл, когато България предсрочно обърна в началото на 2020 г. доставките на руски газ за страната и съседни страни от северната на южната граница.

САЩ смятат "Северен поток 2" и "Турски поток" за експанзия на руското влияние в Европа и заплаха за енергийната сигурност на ЕС. През октомври санкциите бяха разпространени върху обслужването на кораби, полагащи тръби за балтийския газопровод. В края на ноември норвежкият сертификатор Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL) се оттегли от проекта заради непосредствено предстоящи американски санкции.

Основанието за новите санкции отново е Законът за защита на европейската енергийна сигурност (PEESA) от 2019 г. В закона за отбраната се говори предимно за "Северен поток 2", но, изглежда, същото би трябвало да важи и за дейности по тръбите на "Турски поток" и морски съдове, които евентуално ще строят в Черно море в бъдеще допълнението му.

    С одобрена в закона добавка е разяснено какво се има предвид под "дейности по полагане на тръби" - подготовка на площадката, изкопни работи, проучване, насипване на скали, укрепване и запълване на изкопите, доставка и подреждане на тръбите по трасето, заваряване, изолиране и поставянето им в изкопа.

Понеже целта на САЩ е да не се налагат санкции на трансатлантически партньори, от Камарата на представителите и Сената са се споразумели да дадат на администрацията на президента мандат за дипломатическо убеждаване и натиск. Затова пише, че санкциите няма да се прилагат автоматично към ЕС, която е да е страна членка или юридическо лице на територията на съюза, както и правителствата на Великобритания, Норвегия, Швейцария. В последните три страни за регистрирани някои от водещите морски застрахователни и презастрахователни и сертифициращи дружества в света, както и компании за полагане на тръби в подводни газопроводи (швейцарската Allseas прибра корабите си, след като миналия декември отново в закона за бюджета за отбрана бяха обявени санкции срещу участници в "Северен поток 2").

Президентът на САЩ има право да откаже да въведе санкции на основание националните интереси на страната, но трябва предварително да информира парламента защо смята, че мярката би нанесла щети на страната. Освен това въвеждането на санкции трябва да се консултира с ЕС и споменатите държави.

Nord Stream 2 AG - операторът на строителството на "Северен поток 2", съобщи на 29 ноември, че планира да продължи полагането на тръби през декември. Преди дни работа до края на годината позволи германската Федерална агенция по корабоплаване и хидрография. Не е известно в момента двата руски кораба, подготвящи се за операции, да са излезли в открито море.

Дневник