Брекзит ще бъде благодат за трафикантите на хора, освен ако Великобритания не предприеме бързи мерки за подобряване на граничния контрол и поддържане на сътрудничеството с европейските правоприлагащи органи, заявиха активисти, цитирани от фондация "Томсън Ройтерс".

Преходният период на Великобритания извън Европейския съюз приключва на 31 декември и не е ясно какъв достъп ще има Лондон до данните на блока, обхващащи сфери от борбата с престъпността до бизнес информацията.

В доклад на Human Trafficking Foundation се казва, че Великобритания рискува да бъде изключена от институции за споделяне на разузнавателна информация като Европол. А това може да попречи на усилията за спиране на съвременното робство, тъй като много жертви пристигат от държави, включително Албания и България.

Брекзит без сделка може да означава, че Великобритания е откъсната от данните за сигурността на ЕС, от Шенгенската информационна система, от Европол. Ако има сделка, достъпът на Великобритания ще бъде намален, но не е ясно доколко.

Великобритания също трябва да се справи с проблемите с граничните проверки след Брекзит, казаха авторите, описвайки предложеното безвизово влизане за граждани на ЕС като "отворена врата за трафикантите".

"Министрите трябва да се събудят и да намерят начини за поддържане на връзки с правоприлагащите органи на ЕС и запълване на пропуските в граничния ни контрол, които са широко отворени за експлоатация от трафикиращи банди", заяви председателят на HTF Антъни Стин.

Министърът на отбраната Виктория Аткинс заяви, че Великобритания ще продължи да работи с правоприлагащите органи на ЕС. "Нашата работа по границите за защита на уязвимите ще продължи да бъде приоритет за Министерството на вътрешните работи след края на преходния период" каза тя.

Съветът на началниците на националната полиция (NPCC) заяви, че е подготвен за потенциална загуба на инструменти и правомощия от ЕС и е създал мрежа от служители с опит, които да използват други механизми в случай на "без сделка".

Дневник