Работата на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония не само, че не напредва, но дори има отстъпление за личността на цар Самуил, за която се твърдеше, че се е постигнало съгласие. Това каза проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на комисията от българска страна след края на 11-та среща на комисията днес. Според Димитров няма дори "една миниатюрна стъпчица"  напред в работата на комисията.

    "След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното "македонски" навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и със самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН", каза проф. Димитров.

И допълни:

    "В момента сме с две срещи без протоколи. Това донякъде поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно изразява какви дискусии са водени, какви решения са взети, действително нещата изглеждат някак несигурни и подсказват за едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно".

Според проф. Димитров дискусията за цар Самуил е показала отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване.

    "Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а. При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.

Според проф. Драги Георгиев, който е съпредседател на комисията от страна на Северна Македония проблем се оказала идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска. И за това не са се постигнали резултати.

    "Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Професорът коментира и проблема с протоколите. Според него българските му колеги са започнали да практикуват начина на правене на протоколи без преди това това да бъде споделяно и консултирано с тях.

    "Без преди това да бъде известено и нашето министерство. Може би консултацията с министерството и с нашите колеги от българска страна щяха да допринесат да се преодолее този проблем", каза още проф. Георгиев.

Според него дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.


Клуб Z