Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени - монахът, основал прочутия едноименен манастир край Йерусалим.

Св. Сава се родил в 4 в. в Кападокия в знатно и богато семейство, разказва житието му. Още като младеж обаче се отдал на строг постнически живот, като преминал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Той обаче желаел пълна самота, за да може всецяло да се предаде на молитва. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, преподобни Сава се отправил към това място и се заселил в пещерата. След няколко години на уединение към започнали да се присъединяват други и така бил основан манастирът "Св. Сава Освещени".

В народните поверия в различните краища на България светецът е почитан и като мъж, и като жена и е смятан за брат/сестра на св. Варвара и св. Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката "Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава".

Имен ден днес празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Савка.

Дневник